Het 'spookhuis' is al meer dan 10 jaar onbewoond.
Het 'spookhuis' is al meer dan 10 jaar onbewoond. (Foto: Ed Bausch)

Leegstaande spookhuizen halen fijne straat omlaag

Algemeen

HEILOO - Je woont met je gezin in een fijne straat, de Hoge Weidt. Maar de twee buurhuizen staan er al heel lang onbewoond, eentje zelfs al meer dan tien jaar, en ziet eruit als een spookhuis. Er is woningnood, de huizen zouden perfect zijn voor starters, maar wie koopt het huis naast een spookhuis? Jacobine Schuijt en haar man vragen om hulp en advies.

Door Ed Bausch

Het mos ligt dik op het pad naar een hele vieze voordeur met ernaast een kapotte brievenbus, zicht op een halletje met zooi. De hele aanblik is onprettig. Het begint te stinken. De daklijst begint uit elkaar te vallen. Vogels vliegen erdoor, in en uit. Wat betekent dat voor het dak van het hele blok van 15 drive-in-woningen? Het huis naast je is altijd koud. Kil. Stil. Je hebt de buurtcoach gevraagd, de gemeente gepolst. Het ene, ook wat in verval verkerende huis staat sinds kort te koop, maar wie wil dat kopen met dat langzaam wegrottende spookhuis ernaast? Met een tuin die alleen nog met een kapmes doordringbaar lijkt, met bomen die veel te groot zijn geworden, met het verkeerde soort bamboe, dat door de andere tuinen wandelt? Tot wie kun je je wenden? Is er iemand bekend met zoiets, heeft iemand een suggestie? 

Van het ‘spookhuis’ is bekend dat een zoon van de bewoner van ooit in Almere woont. Maar nooit komt er een reactie, nooit komt er iemand. Jacobine Schuijt en haar man vinden de situatie heel onprettig. “Wij hebben kleine kinderen, er is woningnood, die huizen zouden heel gewild zijn en perfect voor starters. Wie kan raad geven wat we aan deze situatie kunnen doen?” Ze zegt het stellig, maar met wanhoop in de stem. 

Wie een suggestie heeft in een kwestie als deze kan zich melden bij de redactie van Nieuwsblad Heiloo, dan kan die het dan doorgeven aan de familie Schuijt: redactie.nhe@rodi.nl.