Nel Michgelsen voor het inloophuis aan de Draafsingel. "Ik vind het fijn dat ik mensen die een heftige gebeurtenis in hun leven meemaken tot steun kan zijn."
Nel Michgelsen voor het inloophuis aan de Draafsingel. "Ik vind het fijn dat ik mensen die een heftige gebeurtenis in hun leven meemaken tot steun kan zijn." Foto: Jan Siebring Fotografie

Battle4Life in Hoorn: hier doen we het voor

Algemeen

HOORN - Inloophuis Pisa, gelegen aan de Draafsingel in Hoorn, is al jarenlang een oase van steun en troost voor mensen die te maken hebben met kanker, hun naasten en nabestaanden. Het is een plek waar ze terechtkunnen voor begrip, ontspanning en een luisterend oor. Een van de toegewijde vrijwilligers die deze missie met liefde ondersteunt, is Nel Michgelsen (73) uit Hoorn. In het inloophuis speelt ze als gastvrouw en begeleider van twee lotgenotengroepen een belangrijke rol. Om de vele activiteiten van Pisa te kunnen blijven aanbieden, vindt op Hemelvaartsdag - donderdag 18 mei - de sponsor-obstakelrun Battle4Life in het Julianapark in Hoorn plaats. De opbrengst gaat zoals elk jaar naar Inloophuis Pisa. 

Het inloophuis is op dit moment open van dinsdag tot en met vrijdag. “Ook op de maandag willen we natuurlijk graag bezoekers ontvangen, maar dan hebben we simpelweg meer vrijwilligers nodig”, legt Nel uit. Zelf is zij sinds maart 2022 vrijwilliger bij Pisa. “Tot mijn 71e heb ik altijd als maatschappelijk werkster gewerkt. Toen ik met pensioen was, miste ik met name het contact met mensen. Bovendien wilde ik graag iets met mijn kennis en vaardigheden doen. Een vriendin van mij was al vrijwilliger in het inloophuis en vlak daarvoor was mijn schoonzus overleden aan kanker. Dat hele proces maakte ik van dichtbij mee. De keuze om me voor Pisa in te zetten was eigenlijk snel gemaakt. Ik vind het fijn dat ik mensen die een heftige gebeurtenis in hun leven meemaken tot steun kan zijn. Je werk, je sociale leven, je relatie, je gezin; alles om je heen verandert als je de diagnose kanker hebt gekregen. Hoe gaan mensen om met zo’n veranderende omstandigheid in hun leven? Het leren omgaan met die nieuwe situatie, daar wil ik mensen graag in begeleiden.”

Gastheren

Op dit moment begeleidt Nel twee lotgenotengroepen: ‘Leven met uitzaaiingen’ en ‘Verder leven na kanker’. De deelnemers komen eens per maand samen. “Zij vinden steun en herkenning bij elkaar, maar delen ook informatie waar de ander iets aan kan hebben, bijvoorbeeld over medicijnen of bepaalde behandelingen. Soms gebruik ik symboolkaarten om de gesprekken meer diepgang te geven of om op een bepaald onderwerp door te gaan. Ik merk dat mensen heel openhartig zijn en zich hier vrij voelen om te praten. Waar ik me het meest over verwonder is de veerkracht van mensen. Dat ze, ondanks alle moeilijkheden in het leven, tóch een manier weten te vinden om daarmee om te gaan. Dat maakt me blij en het geeft een gevoel van hoop. De gesprekken zijn dan ook echt niet altijd serieus. Er wordt bij de lotgenotengroepen ook heel wat afgelachen.” Daarnaast is Nel ook gastvrouw bij Pisa. Ze verwelkomt bezoekers, biedt een luisterend oor en zorgt voor een warm welkom. “Op dit moment hebben we eigenlijk alleen maar gastvrouwen”, laat Nel weten. “Het zou mooi zijn als er ook wat gastheren bij zouden komen”, lacht ze.

Vrijwilligers welkom

“Op dit moment heeft Pisa zo’n 35 vrijwilligers, maar we kunnen echt nog meer mensen gebruiken”, benadrukt Nel. Kun je goed luisteren en je inleven in een ander? Dan is het vrijwilligerswerk bij inloophuis Pisa op je lijf geschreven. Goed om te weten: elke vrijwilliger die wat voor Pisa wil betekenen, volgt eerst een driedaagse training. Kijk voor meer informatie op www.inloophuispisa.nl . “En natuurlijk kun je hier altijd even langskomen om zelf te zien wat er bij Pisa allemaal gebeurt.” Het inloophuis Pisa is van dinsdag, donderdag en vrijdag geopend van 9.30 tot 13.00 uur en woensdag van 13.00 tot 16.30 uur. 

Sponsor-obstakelrun Battle4Life

Vorig jaar was Nel ook vrijwilliger bij de Battle4Life. “Mooi om dat een keer van dichtbij mee te maken, met alleen maar enthousiaste en blije deelnemers die niet alleen zelf een leuke dag beleven, maar zich tegelijkertijd inzetten voor het goede doel.” Deelnemers van de Battle4Life betalen inschrijfgeld én kunnen zich laten sponsoren. Alle inkomsten komen rechtstreeks bij Pisa terecht. Er zijn verschillende runs in het Julianapark en bij Marina Kaap Hoorn / Oranje Buiten waar mensen zich voor kunnen inschrijven. De Berend Botje Kids Run bijvoorbeeld, speciaal voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar. Kids die het leuk vinden om te klauteren, te springen en te klimmen en niet bang zijn om een klein beetje nat te worden, moeten zéker meedoen. Als echte stoere bikkels lopen ze onder begeleiding van sportcoaches een parcours van drie kilometer. Verder is er ook de Heddes Family Run van ongeveer zes kilometer, speciaal voor gezinnen. Ten slotte kun je je natuurlijk ook individueel inschrijven voor de run (op een afstand naar keuze: 6, 12 of 18 km) of ook leuk: vorm gezellig samen met vrienden een team of met collega’s een bedrijventeam! Lees alle informatie op de website van de Battle4Life.

Lijkt het je leuk om mee te doen? Aanmelden voor de Battle4Life kan via de website: www.battle4life.nl . Voor alle deelnemers geldt: probeer zoveel mogelijk sponsors te vinden, zodat ook dit jaar weer een mooi bedrag aan Pisa gedoneerd kan worden! Op deze manier kan het inloophuis alle activiteiten blijven aanbieden.