Wethouder Axel Boomgaars en Herman Kaptein, voorzitter van Stichting Vrienden Begraafplaats Keern, onthulden samen het herinneringsbankje.
Wethouder Axel Boomgaars en Herman Kaptein, voorzitter van Stichting Vrienden Begraafplaats Keern, onthulden samen het herinneringsbankje. Foto: Jan Siebring Fotografie

Onthulling herinneringsbankje op begraafplaats Keern in Hoorn

Nieuws

HOORN - De begraafplaats aan het Keern in Hoorn is een prachtig herdenkingsbankje rijker. Woensdagochtend 10 mei werd dit bijzondere mozaïekbankje onder grote belangstelling onthuld door wethouder Axel Boomgaars en Herman Kaptein, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern. “Er is niet altijd een graf of een plaats waar je als bestaande naartoe kunt gaan om een dierbare te herdenken”, vertelt Rita Lodde namens de stichting. “Een graf is bijvoorbeeld geruimd of de as van de overledene is uitgestrooid waardoor er geen speciale plek is om naartoe te gaan. Zo kwamen we op het idee van het herinneringsbankje.” De stichting ging een samenwerking aan met beeldend kunstenaar Yvon Vlaar, die eerder al in Ursem dergelijke bankjes realiseerde. Iedereen die daar behoefte aan had, kon zelf een symbool of herinnering aandragen. Yvon zette die om in mozaïekontwerpen. “Uiteindelijk is het bankje voorzien van bijna vijftig symbolen”, vertelt Rita. “Een groep dames kwam vanaf januari twee keer per week bij elkaar in Wijkcentrum De Zaagtand om onder leiding van Irene Laan de mozaïeksteentjes te plakken. Een hele klus, maar het resultaat is prachtig.” Achter de symbolen zitten roerende verhalen. Tijdens de onthulling vertelde een van de dames over de symbolen die zij heeft aangebracht voor haar familie. Er zijn meer roerende verhalen. Zo is er iemand die voor haar moeder, die een passie voor olifanten had, een olifantje heeft geplaatst. Geen grijze, want moeder hield van kleur. Wethouder Axel Boomgaars en voorzitter Herman Kaptein verwijderden het zeil en daarmee werd de kleurrijke bank zichtbaar. Rita: “Het is echt prachtig geworden. Je kunt er heel lang naar kijken, je ontdekt steeds weer iets anders.” Het bankje is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Hoorn en het VSB-fonds. Ook het prijzengeld van de Gouden Terebinth, dat de stichting vorig jaar heeft gewonnen, is voor dit project gebruikt. De bijeenkomst werd afgesloten met het lied ‘Herinnering’, prachtig gezongen door Arnoud Lansdaal. “En een hulde aan alle vrijwilligers is zeker op zijn plaats”, aldus Herman Kaptein.


De bijeenkomst werd afgesloten met het lied ‘Herinnering’, prachtig gezongen door Arnoud Lansdaal. (Foto: Jan Siebring Fotografie)