Het kampioensteam van Hollandia JO16 met op de achterste rij, derde van rechts, trainer Dylan Draaijer.
Het kampioensteam van Hollandia JO16 met op de achterste rij, derde van rechts, trainer Dylan Draaijer. (FOTO: AANGELEVERD)

Succes door elkaar meer te gunnen

In deze tweewekelijkse rubriek een kijkje in de keuken van HVV Hollandia, de toonaangevende voetbalclub van Hoorn en omgeving. In dit artikel: het kampioensteam.

Voor het huidige seizoen kreeg jeugdtrainer Dylan Draaijer (27) de opdracht om zijn elftal van Onder-16 kampioen te maken. Hollandia wil met alle opleidingsteams niet lager dan de Vierde Divisie spelen, terwijl de ploeg in deze leeftijdscategorie was afgezakt naar de Vijfde Divisie. "Ik moest promoveren, anders ging mijn hoofd op het hakblok”, lacht de jonge oefenmeester uit Oosthuizen.
In de najaarscompetitie slaagden hij en zijn team net niet in die missie. In de laatste wedstrijd verloor de JO16 van de uiteindelijke kampioen PVCV uit Vleuten (1-2) en daarmee werd ook de titel verspeeld. Op zaterdag 22 april kon Draaijer de Hoofd Jeugd Opleiding echter melden dat hij alsnog in zijn opdracht was geslaagd. Met vlag en wimpel. Want na de zege op DWS (1-2) waren de Hollandianen met een voorsprong van zeven punten op de leeftijdsgenoten van HFC al niet meer in te halen. Hoe was dit succes te verklaren? Draaijer: "In de winterstop hebben we afgesproken dat de spelers elkaar meer moesten gunnen. Niet alleen zelf doelpunten willen maken. Je zag dat ze bij 1-0 nu een bal breed legden voor een ploeggenoot. Alleen bij 4-0 niet. We zijn meer een team geworden.”
Volgens Draaijer heeft hij talenten in de ploeg met grote kwaliteiten. "De aanvallers zijn enorm snel. Ze kunnen uit het niets een doelpunt maken. De verdediging is ijzersterk.” Met eigenlijk als gevolg dat de Onder-16 het slachtoffer wordt van zijn eigen succes. Laatste man Yassin Moslih, linksbuiten Valenciano Perseit en centrumspits Khymani Taytelbaum vertrekken aan het einde van het seizoen allen naar FC Volendam. "Dat is jammer”, zegt Draaijer. "Maar de basis van ons team is goed. Als zij in de wissel stonden, wonnen we evengoed.”
De schilder van beroep laat zijn team 4-3-3 spelen met de punt naar voren. Vanuit de opbouw worden de snelle buitenspelers in stelling gebracht. Of door het midden de nummer 10 gezocht. "Op deze leeftijd kun je met een hoge intensiteit trainen, zonder het spel stil te leggen om wat te moeten uitleggen.” Met het diploma UEFA-B op zak wil Draaijer zich verder ontwikkelen. "Ik heb gemerkt dat ik nog niet voldoende de zwaktes van de tegenstander herken. Daarom ga ik als assistent op de bank zitten bij de Onder-15 van AZ. En bij Hollandia zal ik gaan assisteren in de midden- en bovenbouw.”
Schilderen blijft echter zijn acht-tot-vijf-baan. Pas tegen negenen 's avonds ploft hij thuis op de bank. "Soms heb ik weleens geen zin als ik in de auto zit richting het Julianapark. Maar eenmaal op het veld, krijg ik nieuwe energie van die jonge gasten.”