Gezamenlijk sportcomplex Hollandia, HSV Sport en Zwaluwen'30

HOORN - Afgelopen week is gebleken dat de krachtenbundeling tussen voetbalvereniging HSV Sport en rugbyclub RCWF geen doorgang lijkt te gaan vinden. De rugbyclub verkiest vooralsnog een eigen sportveld met eigen kantine. Eerder al waren er vragen gerezen of HSV Sport en RCWF vitaal genoeg zouden zijn om de beoogde grote opknapbeurt van de verouderde accommodatie van het sportpark in Risdam-Noord vorm te geven. Mede vanwege de ernstig gestegen bouwkosten en energielasten. Om die reden wachtte het college van B&W dan ook met de aanbesteding van het kunstgrasveld en twee natuurgrasvelden. Er diende een formeel besluit van de clubs te komen dat zij gaan investeren en hun bijdrage gaan leveren. Vitaal is in de ogen van het college: financieel gezond, met genoeg leden en voldoende kader. De clubs hadden daar zelf hun twijfels over, waar de terughoudendheid van het college dan ook uit voortkwam. Zoals het er nu naar uit ziet waren de twijfels gegrond.

Door Wally Ooms

In een eerder stadium ketste een samenwerkingsoptie af tussen de voetbalverenigingen Hollandia en Zwaluwen'30. Samen met HSV Sport drie Hoornse voetbalclubs (gezamenlijk ledental ruim 600) die de bereidheid tonen om een gezamenlijk sportcomplex te gaan bespelen zou om uiteenlopende redenen de mogelijkheid moeten worden geboden om dat te realiseren. Dat zou het beste kunnen op het uitstekend bereikbare complex in de Risdam. De ruimte en ook de parkeergelegenheid vormen geen probleem. Nu nog de bereidheid van de clubs om daarover in gesprek te gaan. 

HSV Sport zou dan op de bestaande locatie kunnen blijven, Zwaluwen'30 heeft er geen probleem mee het huidige complex te verlaten en de paar leden van Hollandia (een groot deel is niet afkomstig uit Hoorn) bij wie het nog gevoelig ligt de prachtplek aan het water te moeten verlaten zullen zich ongetwijfeld in hun lot schikken als duidelijk wordt wat de nieuwe sportaccommodatie behelst: verlichte kunstgrasvelden en natuurgrasvelden, sporthal, tribune, fitnessruimte, kantine en kleedkamers. Alles gerealiseerd naar de huidige normen, inclusief energieneutraliteit. 

Hollandia heeft een uitstekende reputatie en zou dan ook onder de eigen naam verder moeten kunnen met prestatiesport als uitgangspunt. Datzelfde geldt voor Zwaluwen'30 dat traditiegetrouw de velden op de zaterdagen gebruikt. HSV Sport dat eerder naar buiten had gebracht problemen te kennen met betrekking tot de (bestuurlijke) continuïteit van de club, zou onderdeel kunnen zijn van de recreatieve tak, waarbij de ruim 200 leden zullen spelen onder de vlag van Hollandia. De kantine zou qua opzet vergeleken kunnen worden met de professionele wijze waarop De Dres in Nibbixwoud wordt gerund. Daar hoeven geen vrijwilligers voor te worden ingezet. De Dres is niet alleen gastheer voor SEW voetbal, maar ook voor SEW handbal, de biljartvereniging en meer. Met verschillende ruimtes die geschikt zijn voor vergaderingen, presentaties, huwelijksfeesten e.d. waarbij de catering volledig wordt verzorgd. 

De gemeente Hoorn heeft krachtenbundeling als uitgangspunt. Ook van andere takken van sport. Verenigingen die zouden willen aanhaken bij dit gezamenlijke project zouden er dan ook verstandig aan doen dat duidelijk te maken. Er liggen volop mogelijkheden in de Risdam. En wat de financiering betreft: woningbouwcorporaties zullen zonder twijfel graag invulling willen geven aan de vrijkomende gronden aan de Berkhouterweg, waarmee een financiële impuls kan worden gegeven aan vele zaken, waaronder krachtenbundeling van sportclubs.