De race vraagt aandacht voor innovatie en duurzaamheid.
De race vraagt aandacht voor innovatie en duurzaamheid. (Foto: Mayola Dijksman)

Duurzame boten op zonne-energie varen eerste wedstrijd in Den Helder

Duurzaamheid

DEN HELDER - 13 mei zullen jongeren in de leeftijd van 14-17 jaar uit heel Nederland de eerste race van dit seizoen varen met duurzame zonneboten. Het strijdtoneel zal in de wateren van Den Helder zijn. De boten zijn zelfgemaakt en worden aangedreven door zonne-energie. Het doel van de race is om jongeren samen te brengen met technologie, innovatie en duurzaamheid.

Er gaan twee klassen van start tijdens de zonnebootrace. Teams met jongeren in de leeftijd van 14-17 jaar hebben hun eigen zonneboten gebouwd waar een piloot de boot bestuurd. De jongere groep in de leeftijd van 11-13 jaar hebben een radiografisch bestuurbare zonnebootje gebouwd; de RC-Solar klasse. Zo hoopt de organisatie dat de allerjongsten gaan doorgroeien richting de Young Solar klasse. Tijdens deze eerste race in Den Helder zullen de verschillende race onderdelen plaatsvinden in het centrum van Den Helder ter hoogte van Willemsoord. Wethouder Camara van de Gemeente Den Helder zal om 11:00 het startschot geven bij het eerste wedstrijdonderdeel.

Scholen aan Zee

Dankzij de inzet van het Young Solar Team van Scholen aan Zee is de voorbereiding van de race goed verlopen en is de organisatie enorm blij met een bijzondere locatie als deze. Cindy Marees, medewerker van Scholen aan Zee vindt het enorm belangrijk dat de wedstrijd nu Den Helder wordt georganiseerd: ‘Den Helder dat aan drie zijden wordt omringd door water en waarbij water essentieel is voor het leven, biedt een vruchtbare voedingsbodem voor de jeugd van vandaag - zij zijn immers de toekomst. Onze leerlingen zijn begonnen met een duurzaam project dat teamwork vereist en leerdoelen omvat die niet uit boeken kunnen worden geleerd. Wij kijken er naar uit om alle zonneboten dan ook eindelijk in Den Helder te zien racen om hun kampioenschap!’

‘Ik vind het belangrijk dat de race aandacht vraagt voor duurzaamheid’

Leerling Joey Jas van Scholen aan Zee: ‘’Het leukste aspect van het maken en varen van een zonneboot is dat je dit in groepsverband doet, want om zo’n boot te bouwen is geen makkelijke taak en is ook zeker niet iets wat je in je eentje kan doen. Het dus erg leuk dat je dit kan doen met schoolgenoten en docenten om een goede zonneboot neer te kunnen zetten, maar ook het samenwerken tijdens het racen is ook ontzettend leuk om te doen. Om mij voor te bereiden op de race hebben wij veel geoefend in de boot en hebben wij veel testen gedaan met de boot om te kijken hoe hij vaart en hoe wij er het meeste uit kunnen halen, het lastigste hierbij was om de beste afstelling te vinden voor de boot, omdat voor elke schipper het anders is en hier dus een goede middenweg voor gevonden moest worden. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat de race aandacht vraag voor duurzaamheid en innovatie, omdat het milieu toch heel belangrijk is en duurzaamheid helpt om het milieu te verbeteren en met innovatie kan je op meer en effectievere manieren komen om dit te doen. Tevens vinden wij het als team het ook erg belangrijk dat wij deze duurzaamheid ook daadwerkelijk in de praktijk gebruiken, inplaats van het altijd te horen overal, maar er zelf niets mee te maken te hebben en dit op deze manier toch gebeurd.’’

‘Op een speelse manier kennis maken met technologie’

Innovatie en duurzaamheid

De race vraagt aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Het bouwen van duurzame zonneboten voor een race is tevens een eerste kennismaking met duurzame technologie. Er is een groot arbeidstekort in de technische sector en met het zelf bouwen van de boot, maken jongeren op een speelse manier kennis met technologie.

De race volgen

Via de sociale media kanalen Facebook en Instagram van Young Solar Challenge kan de race gevolgd worden. Door middel van GPS trackers is het ook mogelijk om mee te kijken waar de boten zich op dat moment vinden. Dit is te zien op www.youngsolarchallenge.nl.

De kinderen zijn hard aan het werk.