'Gezond gewicht verliezen gaat om het totaalplaatje.'
'Gezond gewicht verliezen gaat om het totaalplaatje.' (Foto: Pers Bureau Dasbach)

'Stop met diëten, begin met leven'

DEN HELDER - Donderdag 11 mei was het de internationale Eet-wat-je-wilt-dag. Een eet-wat-je-wilt-dag (ook wel bekend als een cheatday of zondigdag) is een dag waarop mensen zichzelf toestaan om te eten wat ze maar willen, ongeacht of het gezond is of niet. Deze dag wordt vaak gebruikt door mensen die een dieet volgen, als een manier om zichzelf te belonen en een pauze te nemen van hun gezonde eetgewoonten.

Door: Oesha van Dijk

Simone (24) is diëtist in Den Helder. ‘’Ik heb altijd al interesse gehad in voeding en de effecten ervan op het lichaam. Na het behalen van mijn HBO diploma Voeding en Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam, begon ik mijn carrière als diëtist.’’ Simone benadrukt dat diëtisten er zijn voor iedereen die hulp nodig heeft op het gebied van voeding en gezondheid: ‘’In mijn werk als diëtist ben ik niet alleen maar bezig met afvaldoelen. Een bepaald voedingspatroon kan ook helpen bij ziektes zoals diabetes of een hoge bloeddruk. Of denk aan sporters of mensen die moeten aansterken. Mensen met ondergewicht hebben ook baat met een diëtist. Het vakgebied is heel breed en dat maakt het leuk en altijd uitdagend. Ik ben zelf niet zo een fan van het woord ‘Cheatday’. Hier zit best een negatieve lading aan en mensen kunnen na het eten van een ‘cheatmeal’ schuldgevoelens krijgen.

Gecombineerde Lifestyle Interventie

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een programma dat is ontwikkeld om mensen met overgewicht en obesitas te helpen bij het veranderen van hun leefstijl en het bevorderen van hun algehele gezondheid. Het is een gratis traject van twee jaar dat begeleiding biedt op het gebied van voeding, beweging, slaap, stress en ontspanning. Het doel van de GLI is om duurzame gedragsverandering te bewerkstelligen, zodat deelnemers gezondere gewoonten ontwikkelen en gewichtsverlies kunnen bereiken.

De GLI is ontstaan vanuit de noodzaak om de groeiende prevalentie van overgewicht en obesitas aan te pakken, omdat deze aandoeningen ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Ze worden geassocieerd met een verhoogd risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen en slaapapneu. Het gezondheidszorgsysteem staat onder druk door de hoge kosten die gepaard gaan met de behandeling van deze aandoeningen. Daarom is er behoefte aan effectieve interventies die gericht zijn op het voorkomen en behandelen van overgewicht en obesitas.

Het programma biedt een individuele- en een groepsbenadering, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften en doelen van elke deelnemer. Het richt zich niet alleen op gewichtsverlies, maar ook op het verbeteren van de algehele gezondheid en kwaliteit van leven.

'Afvallen heeft niet alleen te maken met gezond eten en sporten'

De GLI wordt vergoed door de zorgverzekering en vereist een verwijzing van de huisarts of zorgspecialist. Het programma benadrukt actieve deelname en motivatie van de deelnemers, omdat gedragsverandering een essentieel onderdeel is van het behalen van langetermijnsucces. Door deelnemers te helpen gezonde eetgewoonten aan te leren, fysieke activiteit te bevorderen en onderliggende factoren aan te pakken die bijdragen aan een ongezonde levensstijl, streeft de GLI ernaar een positieve impact te hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen met overgewicht en obesitas.

Gezond afvallen

Simone: ‘'Afvallen heeft niet alleen te maken met gezond eten en sporten. Gezond gewicht verliezen gaat om het totaalplaatje. Afvallen doe je als je minder calorieën binnenkrijgt die je eigenlijk nodig hebt. Hierbij kan het nodig zijn om een andere leefstijl aan te nemen. Het veranderen van (voedings)patronen kan moeilijk zijn, vooral omdat het aanleren van nieuwe gewoontes tijd kost. Daarnaast is het ook raadzaam om te kijken naar je slaappatroon en het mentale aspect. Stress is een belangrijke factor die het afvallen kan belemmeren. Wanneer we gestrest zijn, produceert ons lichaam het hormoon cortisol, dat de eetlust kan verhogen en leidt tot verlangen naar calorierijk voedsel. Bovendien kan stress leiden tot emotioneel eten, waarbij we voedsel gebruiken als een manier om met stress om te gaan. Daarnaast kan stress een negatieve invloed hebben op de slaapkwaliteit en het energieniveau, wat kan leiden tot minder motivatie voor lichaamsbeweging. Het verminderen van stress kan daarom gunstig zijn voor succesvol gewichtsverlies''.


Lees verder op pagina 13.



Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding