De kinderen van het terrein speelden altijd met elkaar, zoals een wedstrijdje zaklopen voor het huisje Oase van de familie Stam.
De kinderen van het terrein speelden altijd met elkaar, zoals een wedstrijdje zaklopen voor het huisje Oase van de familie Stam. (Foto: aangeleverd)

Doe mee met prijsvraag en maak kans op gratis boek ‘Naar het huisje in de duinen’

Nieuws

REGIO - Het was Bruynzeel die in 1948 als eerste toestemming kreeg om tien zomerhuisjes te plaatsen in het particuliere duingebied van jonkheer ir. G.C. van Wimmenum. Personeel van het beroemde Zaanse bedrijf mocht hun vakantie vieren in het zomerhuisjespark dat in de duinen van Egmond ontstond. Generaties Zaankanters hebben hun vakantie daar doorgebracht en zo geschiedenis geschreven in hun ‘huisje in de duinen’. Kees Hoope heeft daar een maar liefst 420 pagina’s dik boek over geschreven met veel uniek fotomateriaal. Nieuwsblad Zaanstad mag vijf exemplaren van ‘Naar het huisje in de duinen’ t.w.v. 29,50 euro weggeven.


Foto begin jaren vijftig met twee van de vier Duyvishuisjes. Twee bewoners staan bij de waterpomp.

‘Kostelijke herinneringen voor vele Zaankanters’

“Aan het boek is met vier man twee jaar gewerkt”, licht Rob van der Meulen de totstandkoming van het schitterende boek toe. Hij heeft zich als een teek vastgebeten in de promotie van het boek in de Zaanstreek en hielp ook mee als onderzoeker. Want: “Het boek staat garant voor kostelijke herinneringen van heel veel Zaankanters. De geschiedenis in boekvorm vastleggen was een echte ontdekkingsreis. Naast gesprekken met de huidige bewoners van de 125 huisjes die er nog zijn in de Nollenvallei, is er veel uniek materiaal uit het archief van Zaanstad verzameld. Ook de natuur, het winnen van drinkwater uit de duinen en bijzondere ‘duinfiguren’ komen aan bod. Het is een echte mix.”


In de wastobbe met mamma. Washandje uitknijpen blijft leuk.

Week vakantie per jaar

Kees Hoope ging onder meer op bezoek bij de huidige bewoners en noteerde kostelijke verhalen die vaak over vier generaties heen gaan. Naast Bruynzeel bouwden ook puur Zaanse bedrijven als Wessanen, Verkade, Cacao de Zaan, Hille, Lassie, Duyvis, de Bijenkorf en Albert Heijn in de duinen zomerhuisjes voor hun werknemers. Je mocht als werknemer één week – dat waren al je vakantiedagen- in het hoofdseizoen genieten van het ‘huisje in de duinen’. Vakantiegeld bestond nog niet en je werkte van maandag tot en met zaterdagochtend.

De bedrijven betaalden pacht aan jonkheer Six van Wimmenum voor het gebruik van de grond. Naast de grote bedrijven waren er ook kleine en particulieren die daar een huisje bouwden. Mits ze niet ‘fout’ in de oorlog waren geweest. Daar lette de jonkheer goed op als ex-verzetsman.


Dekens, kussens en koffers werden in de jaren vijftig op deze manier  naar de huisjes gebracht.

Houten kist

De verhalen en vele unieke historische foto’s in het boek schetsen ook een beeld van hoeveel werk het was als je vroeger een weekje op vakantie ging. Een enkeling had een auto. Je bedrijf leverde een houten kist waar je je vakantiespullen in moest doen. De kist werd voor je vervoerd naar het huisje. Zelf ging je op de fiets of met de trein of bus. Als kind speelde je met het duinzand. Of vermaakte je je aan zee. Gamen op de iPad bestond nog niet. Er was geen tv, wel het gestaag ruisen van de zee en de oneindige sterrenhemel om weg bij te dromen. De rust en schoonheid van de natuur en de eenvoud als balsem voor de hardwerkende Zaanse ziel…


De afwas doen aan de pomp. 

Tijdsbeeld

Al verbleef je zelf nooit in zo’n vakantiehuisje, het boek van Kees Hoope schetst eveneens een prachtig tijdsbeeld waar je je nu over kunt verbazen. Van hoe je je behoefte in het stikdonker moest doen. Je had de keuze uit ‘nachtspiegel’ of op een losstaande plee op een stil plekje in de duinen. De aanvoer van bouwmateriaal ging met paard en wagen over mulle zandpaden.

Handig looppad

Afgekeurde rubberen transportbanden van Zaanse fabrieken werden gebruikt als handig looppad tussen de huisjes. Sommige huisjes die er nu nog staan, dateren uit de jaren vijftig. Andere zijn modern ontwerpen designjuweeltjes. Maar ieder huisje heeft zijn eigen verhaal dat zeer de moeite waard is om te lezen.


Afdankte transportbanden van Zaanse fabrieken worden over de mulle zandpaden uitgerold als looppad.

Bunzingen op terras

In het prachtig gedrukte boek, voorzien van stevige harde kaft, staan ook artikelen over het ontstaan van de huisjes in het duingebied. Hoe de rust werd verstoord door motorcrosswedstrijden door de duinen. Hoe spontane wateroverlast werd aangepakt (de huisjes leken wel woonboten). De dieren komen aan bod (’bunzingen dartelden op het terras’).

‘Konijnenkeuteltjeskoffie’

De schrijver maakte ook een wandeling naar de ‘verdwenen zomerhuisjes’ in ’t Woud en ’t Zandgat (‘de verplaatsers’) en beschrijft de smaak van ‘konijnenkeuteltjeskoffie’... Naast de vele foto’s van vroeger en de huidige bewoners laat het boek kaarten en plattegronden zien. Tezamen goed voor vele uren kostelijk kijk- en leesvoer.


De keuken met een slang die van het watervat op het dak naar de kraan liep. Over eenvoud gesproken…

‘Naar het huisje in de duinen’ is in beperkte oplage uitgegeven en in onze regio verkrijgbaar bij de Zaanse Bruna-vestigingen, boekhandel Stumpel, galerie Staphorsius in Westzaan en de Cacaoboom in Zaandijk.


In de jaren zestig werden alle zomerhuisjes vernieuwd. Op de achtergrond de Wimmenummerpolder.

Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op een gratis exemplaar

Nieuwsblad Zaanstad mag vijf exemplaren verdelen onder de lezers die meedoen aan de prijsvraag. We verloten de boeken onder de lezers die de juiste antwoorden gaven op deze vraag:

Welk Zaans bedrijf kreeg als eerste toestemming tot de bouw van de duinhuisjes?

Stuur uw antwoord uiterlijk 21 mei op naar: redactiezaan@rodi.nl Vergeet niet uw naam en adresgegevens in de mail te zetten. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. Over deze actie is geen correspondentie mogelijk.


Het huisje van Albert Heijn eind jaren zestig. Op de achtergrond de huisjes van Bruynzeel met Bruynzeelkantine.   

Foto begin jaren vijftig met twee van de vier Duyvishuisjes. Twee bewoners staan bij de waterpomp.
Zo werd achter Kerdijk de afwas gedaan...
De keuken met een slang die van het watervat op het dak naar de kraan liep. Over eenvoud gesproken…
In de wastobbe met mamma. Washandje uitknijpen blijft leuk.
Afdankte transportbanden van Zaanse fabrieken worden over de mulle zandpaden uitgerold als looppad.
De eerste Wessanenhuisjes begin jaren vijftig. Ieder voorjaar werden de huisjes weer ‘zandvrij’ gemaakt.
Het huisje van Albert Heijn eind jaren zestig. Op de achtergrond de huisjes van Bruynzeel met Bruynzeelkantine.
Huisjes in ’t Zandgat eind vorige eeuw.
Dekens, kussens en koffers werden in de jaren vijftig op deze manier naar de huisjes gebracht.