De ingang aan de kant van de Zaanweg.
De ingang aan de kant van de Zaanweg. (Foto: Dirk Karten)

Zaterdag Zaanse Markt in 125-jarige Wilhelminapark Wormerveer

Uitgaan

WORMERVEER – De Vereniging Wilhelminapark Wormerveer bestaat 125 jaar en viert dit onder meer komende zaterdag, 13 mei, met een feestelijke Zaanse markt. Van 11.00 tot 16.00 uur is het publiek van harte welkom.

Muzikaal wordt de markt luister bijgezet door de komst van de Koninklijke Fanfare Wilhelmina uit Heerde. De fanfare is opgericht in dezelfde tijd als het park en dus ook 125 jaar. Daarnaast is ook het promotieteam van De Zaansche Molen aanwezig op de braderie.

De Zaanstreek heeft met het Wilhelminapark een van de weinige private parken in Nederland binnen de stadsgrenzen. Het is sinds de oprichting in 1898 in beheer van de Vereniging Wilhelminapark Wormerveer. Een parkwachter, die in dienst is van de vereniging voert het dagelijks beheer uit. Naast het onderhoud van het park en de opstallen zorgt hij voor het voeren van de kippen, eenden, duiven en volièrevogels. De vereniging wordt geleid door vrijwilligers en kan haar activiteiten en het onderhoud betalen door middel van de contributie van de leden en een subsidie van de gemeente Zaanstad.


Het park werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl, ook wel krakelingenstijl genoemd, een vorm van landschapsstijl die bepalend is voor die periode.

Oorsprong

In 1897 werd het park ‘Burgerlust’ voor het publiek opengesteld. Dit was de overtuin van de familie Doorn die woonde aan de Zaanweg nummer 5. Het perceel van 1,3 hectare stond daardoor ook bekend als het ‘Bosch van Doorn’. Een jaar later nam de Wormerveerse industrieel Dirk Laan het initiatief een park aan te leggen tussen de Zaanweg en de Wandelweg.

Zeven percelen werden samengevoegd, waaronder het Bosch van Doorn, die de huidige vorm van het park bepaalden. Om een toegang aan de Zaanweg te creëren werden twee pakhuizen, die tussen nummer 5 en 7 stonden, gesloopt. Naast nummer 5 stond papierpakhuis De Drie Papierbalen en daarnaast kaaspakhuis De Vriendschap.

Opzet

Het Wilhelminapark is in 1898 aangelegd naar een ontwerp van H. B. Stephan, in die dagen een zeer bekend tuinarchitect. De oorspronkelijke opzet was een plaats te creëren met bomen en heesters te midden van de gestaag groeiende bebouwing welke langzaam maar zeker het Zaanse landschap ging bepalen.

Aanleg

De Vereniging Wilhelminapark Wormerveer werd opgericht op 14 mei 1898 met als doel: Het aanleggen, onderhouden en beheren van wandelplaatsen tussen de Wandelweg en de Zaanweg in Wormerveer. De percelen met een totale oppervlakte van 1,58 hectare zijn aan de vereniging geschonken door industrieel Dirk Laan. Het park werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl, ook wel krakelingenstijl genoemd, een vorm van landschapsstijl die bepalend is voor die periode. Deze stijl wordt gekenmerkt door onder andere ellips- en cirkelvormige grindpaden, bochtige waterpartijen, treurwilgen en gebogen bruggetjes. 


Deze vrolijke snuiters komen altijd naar je toe waggelen in de hoop op een stukje brood..

Beplanting

De aanplant bestaat uit bomen en onderbeplanting die afkomstig zijn uit alle windstreken. Een grote verscheidenheid aan boomsoorten, waaronder iepen, esdoorns, linden, berken en beuken is te vinden in het park. Om de muziektent staan kastanjes vanwege de gunstige invloed op de akoestiek. Een aantal bomen is in de beginperiode geplant. Deze bomen zijn dus minstens honderd jaar oud; de zwarte berk echter staat vermoedelijk al zo’n 130 jaar in het park.

Vogels

Het Wilhelminapark heeft naast de uitgebreide flora niet te klagen over belangstelling uit de vogelwereld. Naast een volière met onder andere grasparkieten, zebravinken, goudfazanten en dwergpapegaaien en een duiventil met duiven, lopen er in het park ook veel kippen en eenden rond die het heerlijk vinden om door de voorbijgangers gevoerd te worden. Ook herbergt het park een aantal vleermuizen en in de bijenstal is plaats voor meerdere bijenvolken.

Deze vrolijke snuiters komen  altijd naar je toe waggelen in de hoop op een stukje brood..
Het park werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl, ook wel krakelingenstijl genoemd, een vorm van landschapsstijl die bepalend is voor die periode.