Rik Jansen  (links) en Ton Komen maken zich op voor de kortebaandraverij Assendelft komende zaterdag. Ton Komen verzorgt als 'medeorganisator van het eerste uur' het startmoment.
Rik Jansen (links) en Ton Komen maken zich op voor de kortebaandraverij Assendelft komende zaterdag. Ton Komen verzorgt als 'medeorganisator van het eerste uur' het startmoment. (Foto: aangeleverd)

‘Stap-draai-start’ primeur voor Kortebaandraverij Assendelft

Sport

ASSENDELFT – “De nieuwe startprocedure is erdoor. Assendelft wordt de eerste locatie waar het wordt ingevoerd en uitgetest. Een historisch iets, want er wordt al honderd jaar op dezelfde manier gestart”, vertelt voorzitter Rik Jansen, voorzitter van Harddraverij Vereniging Assendelft. Op zaterdag 13 mei is Assendelft in de ban van de jaarlijkse kortebaandraverij. Dit jaar nog beter/groter van opzet, inclusief aangepaste procedure voor een diervriendelijkere start.

Volop feest ‘in het dorp’ op zaterdag 13 mei

Assendelft heeft de primeur van de ‘stap-draai-start.’ Door deze manier wordt het versnellen bij de start pas ná de draai nog diervriendelijker uitgevoerd. De Stichting Nederlandse Draf- en Rensport heeft na overleg met de Kortebaanbond en de pikeurs definitief besloten tot de overgang naar een nieuwe startprocedure. Het grote verschil is dat de paarden stapsvoets draaien en daarna pas snelheid maken. Vanaf dat punt is het nog zeventien meter tot de officiële start bij de palen. Ook het traditionele ‘Klaarmaken, op uw plaatsen, 1,2,3 af’ is hiermee komen te vervallen. De startplaat gaat voortaan verder zonder ‘klaarmaken’ en is dus opvallend korter. Bij de eerste drie kortebanen houdt de SNDR een uitvoeringsdocument bij. Hierin vermelden zij de ervaringen van de deelnemers. Daarna kunnen zij de procedure eventueel nog perfectioneren.

Nieuwe opzet

De voorzitter heeft er zin in. De weersberichten voor komend weekend zijn gunstig en met de nieuwe opzet is er reuring en gezelligheid langs het hele parcours. De verplaatsing van het parcours naar de nieuwe locatie heeft heel goed uitgepakt. Het parcours is nu op de Beemsterstraat (start) en komt uit op de Rietwijkstraat (finish). “Het wordt nu echt een event dat plaatsvindt over het hele parcours. Met drie horecapunten. Dat hebben we nog nooit gehad”, stelt Rick tevreden.

Eerbetoon

Om het vorige bestuur te eren voor hun inzet, die zelfs teruggaat tot 1987 toen de eerste kortebaan in Assendelft werd gehouden, zal Ton Komen het startmoment verzorgen. Hij blies samen met Klaas Bootsman en Toon Vermeulen als Rotary Zaanstad de harddraverij nieuw leven in, inclusief fundraising voor het goede doel . Zo is er in de afgelopen jaren zo’n € 500.000 opgehaald voor Zaanse goede doelen.

Start

Om 13.00 uur gaan de eerste paarden van het stalterrein achter Garage Dunnebier naar de start. Dit terrein wordt speciaal opengesteld en bereikbaar is via de ingang van de Twiskelaan, naast de garage. Het startmoment vindt om 13.30 uur plaats.

De horeca in Assendelft haakt ook aan bij deze editie van de kortebaandraverij. Zo doen bierwinkel/tapperij De Verwachting, de Dorpstaveerne/ Koppie Bar en Grand café Klinker mee. In de grote feesttent is er vanaf 16.00 uur ook live muziek. Bij de Grillhelden kun je een knorrende maag vullen en de kinderen kunnen zich vermaken op het springkussen of een ijsje eten. Tot 21.00 uur zijn er activiteiten op en rond het parcours. Daarna ben je van harte welkom door te feesten in de Assendelftse horeca.

Videoschermen/walls

Nieuw is de inzet van drie immense video schermen/walls. Die zijn op drie strategische plaatsen langs het parcours neergezet. Nabij de start Café de Verwachting, halverwege Grand café de Klinker en bij de finish de Koppiebar feesttent. Op de schermen is de wedstrijd van start tot finish te volgen. Er zijn tevens kinderactiviteiten halverwege en bij de finish. De toegang tot de kortebaandraverij is geheel gratis, mede dankzij de onmisbare hulp van vele sponsors en de gemeente Zaanstad.

Slimme tips van experts

Je hoeft niet te wedden op de omlopen om een leuke middag/avond te hebben, maar het is wel leuk en deelnemen kost echt een heel weinig geld. Al voor één euro heb je de hele middag lol. Er zijn verschillende soorten weddenschappen die je ter plekke kunt afsluiten. Wie op zoek is naar slimme tips doet er goed aan donderdag 11 mei naar De Dorpstaveerne/Koppie Bar, Dorpsstraat 350, te komen. Dan geeft expert/pikeur Thomas Bos en Bert van Dooyeweerdt (Totalisator ZeTurf) vanaf 20.00 uur een presentatie met slimme tips over de 24 paarden die dit jaar meedoen.

Zie harddraverijassendelft.nl voor het laatste nieuws.

Komende zaterdag gaat het gebeuren in Assendelft.