Afdankte transportbanden van Zaanse fabrieken worden over de mulle zandpaden uitgerold als looppad.
Afdankte transportbanden van Zaanse fabrieken worden over de mulle zandpaden uitgerold als looppad. (Foto's: aangeleverd)

Prijsvraag met kans op gratis exemplaar 'Huisje in de duinen'

(vervolg van voorpagina)

ZAANSTREEK - Je bedrijf leverde een houten kist waar je je vakantiespullen in moest doen. De kist werd voor je vervoerd naar het huisje. Zelf ging je op de fiets of met de trein of bus. Als kind speelde je met het duinzand. Of vermaakte je je aan zee. Gamen op de iPad bestond nog niet. Er was geen tv, wel het gestaag ruisen van de zee en de oneindige sterrenhemel om weg bij te dromen. De rust en schoonheid van de natuur en de eenvoud als balsem voor de hardwerkende Zaanse ziel…

Boek schetst prachtig tijdsbeeld 

Al verbleef je zelf nooit in zo’n vakantiehuisje, het boek van Kees Hoope schetst eveneens een prachtig tijdsbeeld waar je je nu over kunt verbazen. Van hoe je je behoefte in het stikdonker moest doen. Je had de keuze uit ‘nachtspiegel’ of op een losstaande plee op een stil plekje in de duinen. De aanvoer van bouwmateriaal ging met paard en wagen over mulle zandpaden.

Handig looppad

Afgekeurde rubberen transportbanden van Zaanse fabrieken werden gebruikt als handig looppad tussen de huisjes. Sommige huisjes die er nu nog staan, dateren uit de jaren vijftig. Andere zijn modern ontwerpen designjuweeltjes. Maar ieder huisje heeft zijn eigen verhaal dat zeer de moeite waard is om te lezen. In het prachtig gedrukte boek, voorzien van stevige harde kaft, staan ook artikelen over het ontstaan van de huisjes in het duingebied. Hoe de rust werd verstoord door motorcrosswedstrijden door de duinen. De dieren komen aan bod ('bunzingen dartelden op het terras'). Naast de vele foto’s van vroeger en de huidige bewoners laat het boek kaarten en plattegronden zien. Tezamen goed voor vele uren kostelijk kijk- en leesvoer.

‘Naar het huisje in de duinen’ is in beperkte oplage uitgegeven en in onze regio verkrijgbaar bij de Zaanse Bruna-vestigingen, boekhandel Stumpel, galerie Staphorsius in Westzaan en de Cacaoboom in Zaandijk.

Prijsvraag

Nieuwsblad Zaanstad mag vijf exemplaren verdelen onder de lezers die meedoen aan de prijsvraag. We verloten de boeken wie het juiste antwoord geeft op deze vraag:

Welk Zaans bedrijf kreeg als eerste toestemming tot de bouw van de duinhuisjes?

Stuur uw antwoord uiterlijk 21 mei op naar: redactiezaan@rodi.nl Vergeet niet uw naam en adresgegevens in de mail te zetten. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. Over deze actie is geen correspondentie mogelijk.

Het huisje van Albert Heijn eind jaren zestig. Op de achtergrond de huisjes van Bruynzeel.
In de wastobbe met mamma. Washandje uitknijpen blijft leuk.
De afwas doen...
Water kwam via een slang uit het watervat op het dak.
In de jaren zestig werden alle zomerhuisjes vernieuwd.
De eerste Wessanenhuisjes begin jaren vijftig. Ieder voorjaar werden de huisjes weer ‘zandvrij’ gemaakt.