Een zeer intrigerend schrijversdebuut.
Een zeer intrigerend schrijversdebuut. (Foto: aangeleverd)

Bewogen jeugd tijdens omwenteling

HEILOO - “Nu pas vond ik de vrijheid om te schrijven”, vertelt Keyvan Shahbazi aan de telefoon. De eerste dag van de zomer, woensdag 21 juni vertelt hij in de Engelenzaal van het Julianaklooster over zijn debuut: ‘De Amerikaan van Karadj’. Een opzienbarend en goed ontvangen debuut. “Het is bijna helemaal autobiografisch maar geschreven in de derde persoon, zodat ik toch afstand kon nemen.”

Keyvan Shabazi vertelt in Julianaklooster over Iran

door Ed Bausch

Het boek begint op het moment dat de politieke Islam het land Iran overneemt. “Een enorme omwenteling voor iedereen en ook voor mij als opgroeiend kind. Ik heb pas afgelopen jaren de stap gezet om er over te schrijven. Niet vanuit de ik-vorm, maar alsof er een camera hing boven wat er allemaal gebeurde.” De revolutie kwam uiteindelijk in 1979. In 1983 verliet Keyvan uiteindelijk als 19-jarige jongeling zijn land. Hij ging in Amsterdam culturele psychologie studeren en werkt inmiddels al jaren als adviseur op diverse beleidsterreinen, voor verschillende ministeries in Den Haag. Momenteel zit Keyvan bij Financiën. Keyvan Shabazi is gelukkig getrouwd en heeft drie zoons.

‘Verder’

“Het verhaal gaat over een opgroeiend kind, dat klem komt te zitten tijdens zo’n omwenteling in de geschiedenis van zijn land. Het kind dat ook graag schrijver wil worden, tegen de wens van de omgeving in.” Gaandeweg lees je ook over de structuur van het familieleven van toen in Iran. “Het boek is zeer zeker geen politiek pamflet. Ik wilde gewoon een boek schrijven, dat ik als liefhebber van literatuur ook zelf graag zou willen lezen. Maar het is natuurlijk wel een thema, mijn vaderland van toen, mijn vertrek, mijn verdergaan.”

Nieuw te vinden vrijheid

Het boek bestaat uit drie delen, onder meer gebaseerd op het gedicht ‘Verder’ van Rutger Kopland. Keyvan Shabazi geeft de lezing op het moment dat er geluiden komen uit zijn vaderland, dat de bevolking zelf een weg zoekt naar een nieuw te vinden vrijheid. En daarmee is het lezenswaardige boek ook zeer actueel. Het boek, uitgegeven door Atlas, is op de avond van de lezing te verkrijgen.

Een interessante lezing op het inspirerende terrein van Onze Lieve vrouw ter Nood, woensdag 21 juni om 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur). Parkeren kan aan de zijkant, de Kapelweg. Aanmelden kan tot en met 16 juni via: rotaryheiloolezing@gmail.com. Het optreden past in een mooie serie gratis toegankelijke lezingen, die Rotary Heiloo organiseert.