Gerard Hubers: "Afketsen fusie is de grootste teleurstelling geweest."
Gerard Hubers: "Afketsen fusie is de grootste teleurstelling geweest." (FOTO: HARRY RAMKEMA)

‘Bekerduel met Heerenveen hoogtepunt’

In deze tweewekelijkse rubriek een kijkje in de keuken van HVV Hollandia, de toonaangevende voetbalclub van Hoorn en omgeving. In dit artikel: de verenigingsmanager.

Het begon als vermeende 1 aprilgrap, maar inmiddels is Gerard Hubers (68) alweer twaalf jaar verbonden aan Hollandia. De bestuurlijke duizendpoot heeft per 1 juni het stokje van voorzitter overgedragen aan Erik Oudshoorn. Nu fungeert de voormalige internationale grensrechter, die assistent was van toparbiters als Dick Jol en Mario van der Ende, weer zoals hij op Sportpark Juliana begon: als verenigingsmanager. "Wist u dat de voorzitter van Zwaluwen ‘30 verenigingsmanager wordt van Hollandia?”, stond er in 2011 op de website van de huidige Vierdedivisionist te lezen. Iedereen dacht een wat treiterende 1 aprilgrap, maar het was echt zo. "Door een spierblessure kon ik niet meer vlaggen en had dus tijd om dit te doen”, kijkt Hubers terug. "Ik ben nooit clubgebonden geweest. Ik zou voor drie jaar bij Hollandia blijven, dat zijn er nu al twaalf geworden.”
Hubers was vicevoorzitter, interim-preses en de laatste drie jaar voorzitter. Kort na zijn aanstelling in 2011 heeft hij zich vooral onderscheiden door de bestuursstructuur te verbeteren. "Hollandia voetbalde op het hoogste amateurniveau, de Topklasse. Dat vond ik aantrekkelijk. Daardoor speelden we in 2012 uit het bekerduel met SC Heerenveen. We gingen er met veel supportersbussen heen. Voor mij wel hét hoogtepunt dat ik bij Hollandia heb meegemaakt. We misten een grote kans op 0-1, uiteindelijk won Heerenveen met 1-0. Marco van Basten was hun trainer. Hij zat op de wip, maar mocht voorlopig blijven dankzij deze zege.”
Het dieptepunt kwam tien jaar later. Er ging een streep door de fusie met zijn oude club Zwaluwen '30. Er was tweeëneenhalf jaar aan gewerkt, de ledenraden hadden groen licht gegeven. "We moesten bij burgemeester Nieuwenburg komen. Ik dacht: het wordt nu beklonken. En dan krijg je te horen dat het niet doorgaat. ‘We gaan het afhechten', zei hij. Ik weet nog steeds niet waarom. Dit is wel mijn grootste teleurstelling geweest. De club zou HFC West-Friesland gaan heten. Later hebben raadsleden gevraagd of we nog interesse hadden, maar voorzitter Mike de Haan van Zwaluwen zei dat de deur wat hem betreft niet meer op een kier stond. Een fusie had beide verenigingen vooruit geholpen.”
Hubers heeft tal van functies bij de KNVB, zoals begeleider/coach van grensrechters en scheidsrechters alsmede ambassadeur. Daar heeft hij nu meer tijd voor. In de hoedanigheid van verenigingsmanager wil Hubers als adviseur van een fonkelnieuw bestuur helpen van Hollandia een bloeiende vereniging te maken. "En niet alleen topsportgericht, maar ook op recreatief gebied. We moeten terug naar het oude.”