Tot 2030 worden er zestien grote elektriciteitsstations uitgebreid en tien extra stations gebouwd. Ook worden er ruim 200 transformatorhuisjes geplaatst.
Tot 2030 worden er zestien grote elektriciteitsstations uitgebreid en tien extra stations gebouwd. Ook worden er ruim 200 transformatorhuisjes geplaatst. (Foto: Liander)

Elektriciteitsnet bereikt maximale capaciteit

REGIO - In navolging van andere gebieden in Nederland heeft het elektriciteitsnet in de regio Holland-Rijnland op verschillende plaatsen de maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit. Het gaat hierbij om delen van onder meer de gemeenten Kaag en Braassem, Leiden, Noordwijk en Voorschoten. "Hierdoor kunnen bedrijven die zich in deze gebieden willen vestigen niet meer direct het elektrische vermogen krijgen dat zij nodig hebben", aldus netbeheerder Liander.

"Voor de daar reeds gevestigde bedrijven geldt dat zij hun aansluiting voorlopig niet kunnen uitbreiden." Netbeheerder Liander onderzoekt of het elektriciteitsnet deels kan worden ontlast door ondernemers te vragen flexibel met hun vermogensvraag om te gaan. Voor een definitieve oplossing moeten elektriciteitsstations worden uitgebreid en bijgebouwd.

"Voor ondernemers en instellingen met een grootzakelijke aansluiting, zoals supermarkten, scholen en productiebedrijven die reeds in deze gebieden zijn gevestigd, verandert er niks in de huidige stroomvoorziening. Maar zij kunnen hun bestaande aansluiting niet uitbreiden en moeten hiervoor wachten tot er weer voldoende capaciteit beschikbaar is. Dat geldt ook voor bedrijven die zich nieuw willen vestigen in deze gebieden. De knelpunten hebben geen gevolgen voor geplande woningbouwprojecten in deze gebieden en voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen."

"Liander werkt overal hard aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet en slimme oplossingen om meer capaciteit op het bestaande net te creëren." Zo vraagt de netbeheerder aan ondernemers op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt om flexibel om te gaan met de energievraag en te kijken wat er mogelijk is binnen hun bestaande aansluiting. "Grootverbruikers van elektriciteit kunnen afspraken maken met de netbeheerder om hun gecontracteerde capaciteit tijdens spitsuren te verminderen. Hiervoor ontvangen zij dan een vergoeding. Door de ruimte die daardoor vrijkomt kan de netbeheerder ondernemers die op de wachtlijst staan, toelaten op het net." Liander onderzoekt de komende maanden de interesse hierin bij ondernemers die zijn aangesloten op één van de genoemde elektriciteitsstations. De uitkomsten van dit onderzoek worden eind van dit jaar verwacht.

Liander stelt de ontstane situatie betreuren. "We werken hard aan een structurele oplossing om in de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien. Zo wordt samen met landelijk netbeheerder TenneT een nieuw elektriciteitsstation gebouwd in de gemeente Alphen aan den Rijn, dat wordt aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet. Dit station zal het hele gebied rondom Leiden en Alphen aan den Rijn naar verwachting vanaf 2028 van meer capaciteit voorzien."