Afbeelding
(Foto: Rodi Media)

Burn-out, wat moet je doen?

Als je langdurig last hebt van stress en je lichaam zich niet goed herstelt, kun je een burn-out krijgen. Hierbij zijn je 'reserves' op. Dit put zowel je lichaam als geest uit. Er zijn 1,3 miljoen mensen in Nederland met burn-outverschijnselen.

'OPGEBRAND': EN NU?

Een burn-out kan verschillende oorzaken hebben. Veel mensen raken opgebrand van werk, maar het kan ook met privésituaties te maken hebben. Bijvoorbeeld een familielid dat ernstig ziek is, een nieuw gezinslid of geldzorgen. Overspannenheid kan overgaan in een burn-out. Het is daarom belangrijk dat je goed herstelt als je overspannen bent. Het helpt als je de symptomen van een burn-out kunt herkennen. Dit zijn ze: moeheid en piekeren, slaapproblemen, prikkelbaar, concentratie- en geheugenproblemen, niet tegen drukte kunnen, onrustig en gejaagd gevoel, snel verdrietig of boos, hoofdpijn, maagpijn en/of spierpijn, machteloos gevoel, alsof je geen grip hebt op de situatie, het lukt niet meer om gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.

Bij een burn-out duren de klachten langer dan zes maanden. Herken je meerdere signalen? Ga naar je huisarts. Vaak begeleidt een praktijkondersteuner (poh-ggz) of de huisarts je bij het herstel. Soms word je doorverwezen naar een psycholoog voor een goede behandeling. Deze richt zich op de manier waarop je met spanning of stress omgaat en hoe je dit anders anders kunt aanpakken. Medicijnen helpen niet om sneller te genezen van een burn-out.


Onderzoek benauwdheid baby's

Slokdarmafsluiting is een zeldzame, aangeboren afwijking waarbij baby’s een deel van hun slokdarm missen. 

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft financiering ontvangen van de For Wis(h)dom Foundation om onderzoek te doen naar een nieuwe kijkoperatie, waarbij twee operaties in één keer kunnen worden uitgevoerd. Met deze nieuwe operatie wordt de benauwdheid bij baby's met minder risico weggenomen. In totaal geeft de Foundation €297.311,- aan de onderzoeksprojecten, die dit jaar starten.