Zo zou de voormalige Rabobank eruit kunnen gaan zien. Ernaast de apotheek aan de Zwaluwlaan.
Zo zou de voormalige Rabobank eruit kunnen gaan zien. Ernaast de apotheek aan de Zwaluwlaan. (Foto: Studio van Spelden)

Hargplein vreest extra parkeerdruk na appartementenbouw Rabobank

De bewonersvereniging Hargplein-Kethel zou er geen bezwaar tegen hebben dat MaesHuys BV negen huurappartementen bouwt in de voormalige Rabobank aan de Zwaluwlaan 111, als in de omgevingsvergunning maar komt te staan dat de toekomstige bewoners over eigen parkeerplekken kunnen beschikken.

Door Kor Kegel

De parkeerdruk op het Hargplein en omgeving is namelijk gigantisch. Tijdens een inloopmiddag in het bankgebouw zei een verkeersdeskundige van de gemeente dat er voldoende parkeergelegenheid is, maar de bewonersvereniging vermoedt dat de ambtenaar alleen gekeken heeft naar het aantal woningen op het Hargplein en het aantal parkeerplaatsen – en dat de verkeersdeskundige niet gekeken heeft naar het feitelijke ruimtegebruik. Dat ziet er namelijk bepaald anders uit. Het zijn niet alleen de bewoners van het Hargplein die er parkeren.

Hof van Spaland

Om te beginnen zijn er de bezoekers van winkelcentrum Hof van Spaland, van wie er velen liever op het Hargplein parkeren dan in de overdekte parkeergarage. Behalve op het Hargplein parkeren ze ook bij Zwaluwlaan 111, ofschoon de parkeerplaatsen hier bedoeld zijn voor de bezoekers van apotheek Kethel.

Een andere factor is dat na de sloop van wijkcentrum De Blauwe Brug op het Bachplein veel activiteiten zijn verplaatst naar De Ark aan het Hargplein. De deelnemers aan die activiteiten parkeren liefst vlakbij.

En dan is er nog het probleem dat sommige bewoners van De Nieuwe Harg de toegang tot hun ondergrondse parkeergarage gevaarlijk vinden en liever bovengronds parkeren – dus op het Hargplein.

Niet eens

De bewonersvereniging is het al niet eens met de verkeersdeskundige van de gemeente, die vindt dat er voldoende parkeerplekken zijn. Zelfs als al die parkeerdruk van de Hof van Spaland, De Ark en De Nieuwe Harg er niet zouden zijn, is er al een parkeerprobleem, zegt voorzitter Miriam Redeke, want veel huishoudens beschikken over meer dan één auto. Bij de bouw van het Hargplein was daar niet op gerekend.

Burgemeester en wethouders van Schiedam hebben de zienswijze van de bewonersvereniging Hargplein-Kethel doorgestuurd naar de afdeling Ruimtelijke Ordening, zodat er met de argumenten rekening kan worden gehouden. Het college heeft zelf nog niet besloten, maar wacht het advies van de afdeling RO af.

Geen vergunning

Als de gemeente niet regelt dat de bewoners van Zwaluwlaan 111 eigen parkeerplekken krijgen, dan vinden de bewoners van het Hargplein dat er geen vergunning moet worden verleend voor de verbouwing van de voormalige Rabobank. Het bouwplan van MaesHuys uit Maasland is gebaseerd op een ontwerp van Studio van Spelden uit Maassluis, dat uitgaat van een extra (tweede) verdieping en een lift. Drie maisonnettes zijn verdeeld over de begane grond en het souterrain. De andere zes gelijkvloerse appartementen komen op de eerste en tweede verdieping; bovenaan wordt ruimte gespaard voor een terras. Geluidwerende maatregelen zorgen ervoor dat je als bewoner geen last hebt van het wegverkeer op de Zwaluwlaan. Het pand zal hoogwaardig geïsoleerd worden. Alle appartementen zijn voorzien van minimaal één buitenruimte. De uitstraling is afgestemd op het gevelbeeld van het aangrenzende pand Zwaluwlaan 115, waardoor er een uniforme uitstraling ontstaat.

Het bankgebouw kwam begin vorig jaar leeg te staan. Het is inmiddels niet meer in bezit van de Rabobank, want MaesHuys nam het over om er nieuw leven in te blazen. MaesHuys houdt zich bezig met het ontwikkelen van vastgoed in Rotterdam en omstreken. De focus ligt voornamelijk op verhuur van panden met kwaliteit en goede leefbaarheid.