Yvon Koopman en bewoners van de Plantage draperen de onderzetter rondom de boom
Yvon Koopman en bewoners van de Plantage draperen de onderzetter rondom de boom (Foto: Marius Schinkel)

Tien jaar wereldboom in de Plantage

Algemeen

Curator Aldo Hoeben organiseert van 12 maart tot en met 2 april 2023 een tentoonstelling over bomen, in het Art Centre Schiedam in de Lange Nieuwstraat. Synchroon aan de tentoonstelling loopt een participatieproject ‘Bladspiegels in het gras’, uitgevoerd door kunstenares Yvon Koopman, met de ‘Plantage Plataan’ als onderwerp. Deze Oosterse plataan is rond 1870 geplant en kreeg op 16 maart 2013 het certificaat ‘Wereldboom’.

Door Kathy Huitema

Yvon Koopman: “De Plantage Plataan is op 16 maart 2023 tien jaar wereldboom. Jarig dus! En als je jarig bent, trakteer je op taart. Vaak ligt er een papieren kleedje met een kantje - een rondelle – als onderzetter onder een taart. Dat was mijn inspiratiebron om een kleed van 100 m² te maken van kunstgras. Ik heb bewoners die rond de Plantage wonen gevraagd dit kleed samen met mij te ontwerpen. Ze waren erg enthousiast. De leukste ideeën ontsproten aan hun brein en werden op papier getekend. Ik heb de ontwerpen vergroot en uitgeknipt en samen leggen we de rand om de boom. Helaas niet om de Wereldboom zelf. Die heeft geen gras, en dat heb ik wel nodig. Een ‘buurboom’ halverwege de Plantage is zo aardig om zijn gras ter beschikking te stellen. Daar draperen we het kleed dus omheen. Het kleed wordt met tentharingen vastgezet en veertien dagen later weggehaald. Het onderliggende gras is dan geel, en daarmee wordt de feestelijke rand zichtbaar.”

Judith Rietveld: “Als Plantage-bewoonster heb deelgenomen aan de door Yvon Koopman georganiseerde workshop. Ik vond het zo’n leuk idee. Ik heb een tulp getekend, om het voorjaar aan te geven, en een blad. Bewoner Rob tekende, heel typerend voor Schiedam, een jeneverglas. Iemand anders een vis, omdat er in Schiedam de Vismarkt is. We zijn drie woensdagmiddagen bezig geweest met tekenen, de vormen in kunstgras knippen en neer te leggen. Het resultaat is nu al heel feestelijk en bijzonder.”

Jubileum ‘Plantage Plataan’

Het tienjarig jubileum van de Plantage Plataan wordt gevierd op zondag 19 maart om 14.00 uur in de Schiedamse Plantage, het oudste stadspark van Nederland. Huib Sneep, boom- en groenadviseur, houdt een speech over Wereldbomen. Bij mooi weer wordt in het park een high tea geserveerd. Aansluitend vindt de onthulling van het participatieproject ‘Bladspiegels in het gras’ van Yvon Koopman plaats.