Poldertje langs de Joppelaan.
Poldertje langs de Joppelaan. (Foto: Paul Meuldijk)

Historische Vereniging wil rustieke poldertjes langs Joppelaan ontzien

Algemeen

De Historische Vereniging Schiedam komt op voor het geliefde wandelgebied aan weerszijde van de Poldervaart ter hoogte van de Joppelaan. Evenals de omwonenden wil de vereniging de kwaliteiten van de poldertjes beschermd zien.

Door Kor Kegel

In een brief aan burgemeester en wethouders van Schiedam stelt de Historische Vereniging een alternatief voor om een veilige passage van het spoor te realiseren. ProRail, de gemeente en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) willen een verbindingsroute vanaf de ‘s-Gravelandseweg, parallel aan de spoorlijn Schiedam-Delft, deel van de Oude Lijn. Er is dan een brug nodig over de Poldervaart en vervolgens wordt de Buitenkerklaan in de verbinding betrokken alsmede een nieuwe route langs de Polderwetering tot aan de Abtspolderbrug en vandaar weer naar de ‘s-Gravelandseweg.
De Historische Vereniging kan zich hier gedeeltelijk in vinden, maar pleit voor een oplossing die het gebiedje ontziet. In plaats van de door ProRail, de gemeente en de MRDH voorgestelde route ziet de vereniging liever een route geheel langs het spoor. Dan is er door het poldertje geen tweehonderd meter lange tunnelbak nodig. “De Joppelaan met omgeving heeft een middeleeuws verkavelingspatroon en een nog vrijwel ongeschonden historisch karakter. Het is mede daardoor een geliefd wandelgebied”, schrijft Han van der Horst, voorzitter van de Historische Vereniging. “Deze kwaliteiten dreigen ernstig verstoord te worden.” De HVS ziet ook nog kansen om het tunneltje dat Pro Rail, de gemeente en de MRDH voorstellen onder de bestaande spoorwegovergang, niet alleen geschikt te maken voor voetgangers, maar ook voor fietsers, zodat ze een soepele doorgang hebben tussen de kernen Kethel en de Kandelaar. “Het niveauverschil tussen de Kerkweg en de rijbaan in de tunnel bedraagt ongeveer 2,2 meter. Met een helling van circa 8,5 procent is een fietsverbinding te maken. Voorbeeld kan de fietstunnel aan de Groeneweg zijn. Door de tunnel circa vijf meter breed te maken kan naast de helling een voetpad met een flauwe trap worden toegevoegd voor voetgangers of voor fietsers voor wie de helling te steil is. Aan de zijde van de Kandelaarweg kan een flauwere helling van zes procent worden gemaakt”, beveelt de Historische Vereniging aan. “Haar alternatief heeft positieve gevolgen voor zowel de Kerkbuurt als het landschappelijk erfgoed”, zegt Han van der Horst.