Jillis Bruggeman Penning voor Richard Groenendijk

De landelijke Jillis Bruggeman Penning 2023 van de gemeente Schiedam gaat naar cabaretier Richard Groenendijk. Hij ontvangt deze jaarlijkse LHBTI+-onderscheiding voor zijn jarenlange aandacht voor genderdiversiteit in zijn theater- en televisiewerk. De gemeente reikt sinds 2015 de landelijke Jillis Bruggeman Penning jaarlijks uit aan een organisatie of persoon die zich inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit.

Daarnaast worden sinds 2020 jaarlijks 3 Opstekers toegekend aan personen of organisaties in Zuid-Holland-Zuid. De gemeente vestigt hiermee de aandacht op het belang van jezelf kunnen zijn rond genderidentiteit (wie je bent), genderoriëntatie (op wie je valt), genderexpressie (je gekozen voorkomen) en geslacht. Helaas blijkt dat nog steeds hard nodig. Groenendijk integreert al jaren aandacht voor de LHBTI+-gemeenschap in zijn programma's. Met het lied ‘Ik hoop het wel' (nominatie Annie M.G. Schmidt-prijs 2021) deelt Richard met het grote publiek een levenservaring. Hij toont hiermee zijn eigen kwetsbaarheid, maar juist ook die van iedereen die valt op hetzelfde geslacht. Het maakt de luisteraar duidelijk dat acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend is. Met zijn typetje Jopie Parlevliet houdt hij travestie als kleinkunstvorm actueel.

In zijn theaterprogramma ‘Voor iedereen beter' vertelt Richard over zijn leven als getrouwde man met een man. Humorvol en ontwapenend neemt hij de kijker mee in de verschillende facetten van deze vorm van genderdiversiteit. En werkt zo aan zichtbaarheid en acceptatie.