Links wandelpad, rechts fietspad met tegenliggers?
Links wandelpad, rechts fietspad met tegenliggers? (Foto: Ed Bausch)

Raad van State zegt nee tegen tweede fietspad op de Eeuwige Laan

Nieuws

BERGEN - Iedereen die nadenkt over het fietspad op de Eeuwige Laan, de weg naar zee, zal zeggen dat het op het verlengde, de Zeeweg net zo kan zijn. Druk, tegenliggend verkeer, jaarlijks hogere snelheden, jaarlijks bredere scooters en ebikes, al dan niet als bakfietsen. Het tweede fietspad Eeuwige Laan was of is in de gemeentelijke politiek een van die heikele kwesties die slepend waren of nog zijn. 

door Ed Bausch

Kwesties die twee tot drie Colleges en Gemeenteraden geleden al problematisch waren. Op 26 april zei de Raad van State tegen de gemeente: “Wij zijn het met de Bewonersvereniging van de Eeuwige Laan eens dat er geen deugdelijke onderbouwing is voor de aanleg van een tweede fietspad. Wij zien niet dat de gevolgen voor de verkeersveiligheid goed zijn onderzocht, wij zien niet dat de bewoners goed zijn betrokken, wij zien niet dat alternatieven zijn onderzocht, wij zien niet een oplossing voor wandelaars. Dus u kunt uw huiswerk beter overdoen. Op deze manier kan het niet.” Klare taal.

Veiligheid

“Het punt is wellicht dat het allemaal aannames zijn geweest over de veiligheid. Aannames die niet eens door alle betrokken werden onderschreven. Hoewel wij ook zien dat het op zomerse dagen druk is op de Eeuwige Laan”, zegt Allard van der Veen. “Dus het probleem was niet duidelijk. Tsja, dan vind je ook de oplossing niet. En destijds zijn wij ook helemaal niet betrokken bij het project. Ja, hooguit wat inspraakmomenten, zoals dat toen nog was. Maar niet participatie zoals het nu wordt beoogd.”

“Feiten ontbraken”

Omdat het probleem in de ogen van de bewoners niet duidelijk is, wil en kan Van der Veen ook niet iets aandragen over een oplossing. “Feiten hebben we nodig. Dan kun je iets. En die feiten die waren er niet. Dan moet je zo’n forse ingreep in de monumentale laan, nota bene ten koste van voetgangers, gewoon niet doen.”

“Kijken naar snelheden”

Evengoed denkt ook hij wel eens aan iets waar in fietspadenland momenteel veel over wordt gesproken: de toegenomen snelheden. “Ook op de rijweg wordt te vaak te hard gereden. Dat ervaren wij ook. Je zou er best eens naar kunnen kijken of het niet een 30-kilometerweg kan worden, net als de Hoflaan. Dan kunnen scooters en snelle ebikers daar ook rijden. Dan is het fietspad weer echt gewoon fietspad. En je zou ook meer kunnen doen aan gedragsbeïnvloeding voor rijgedrag. Dat lijkt me sowieso een goed iets, op iedere weg in Nederland.” Hoe nu verder? “Stel eerst eens feitelijk vast dat er een breed gedragen probleem is. En bewandel dan een weg van wederkerigheid, zoek en onderhoudt contact.”