Cor Mooij in de kantine van Egmondia
Cor Mooij in de kantine van Egmondia (Foto: Ed Bausch)

Lintjesregen gemeente Bergen 2023: dit zijn de namen!

Nieuws

EGMOND AAN ZEE/BERGEN-Een soort van toernee naar de mensen toe, in de omgeving die hen eigen en dierbaar is. Zo zal het dinsdag en woensdag zijn geweest voor burgemeester Lars Voskuil, zijn echtgenote Prisca, kinderburgemeester Sophia Mourao Bakker en de medewerkers van de gemeente die alles organiseerden: de jaarlijkse lintjesregen, voorafgaand aan Koningsdag, maar dan net even anders. Een jeugdlintje werd uitgereikt, vijf keer behaagde het Zijne Majesteit De Koning iemand te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en één keer was het een benoeming tot Ridder in die orde.

door Ed Bausch

Verrassing, ontroering en blijheid op allerlei plaatsen

Cor Mooij

Het begon dinsdagavond 24 april in kantine ‘De Lange Plas’ van VV Egmondia. Erelid, ex-voorzitter Cor Mooij (76) was duidelijk ontroerd, met zijn vrouw aan zijn zijde. De Derper was ook lang journalist voor het Contact met de Egmonden en nu nog als vrijwilliger voor ‘Dorpsgenoten.’ Cor won ook twee keer als beroepsfotograaf World Press Photo en hij doneert al zestig jaar aan het reddingswezen in zijn dorp. Lid geworden in de Orde van Oranje Nassau. Het gebouw van de Egmondse reddingsbrigade was dinsdag het volgende doel: Tigo Buis kreeg er een jeugdlintje, zie de krant van 28 april.


Cor Mooij in de kantine van Egmondia - Ed Bausch

Will Wokke

Handbal is al heel lang een deel van de dagelijkse wereld van Bergenaar Will Wokke (75). Scheidsrechteren doet hij al 52 jaar, vrijwilliger zijn bij handbalvereniging Berdos al een halve eeuw. Sinds 2007 zorgt hij ook voor het clubgebouw en al het onderhoud. Hoe goed en trouw hij dit doet was woensdagochtend af te zien aan de kantine, waar de huldiging tot Lid in de Orde van Oranje Nassau plaatsvond.


Will Wokke in het clubhuis van Berdos - Ed Bausch

Cor de Ruiter

De Bergenaar (76) werd Lid in de Orde van Oranje Nassau, in restaurant Bergen Binnen. Al sinds de jaren negentig bekleedt hij functies in het bestuur van de Protestantse Kerk Nederland, is ‘taxichauffeur’ om kerkgenoten naar de diens in de Ruïnekerk te brengen. Cor startte ook menig actie om voedsel en kleding op te halen voor vluchtelingen en helpt nu talrijke OekraIners, ook met de taal.


Cor - Habrofotografie

John Grooteman

In het Sterkenhuis (74), al een kwart eeuw zijn domein als vrijwilliger kreeg John Grooteman uit Bergen het lintje opgespeld, Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor de geschiedenis van Bergen en omgeving. Jaarlijks richt hij opnieuw de tentoonstelling in over de Invasie van 1799. Hij schrijft als mede-auteur boeken over de soms vergeten geschiedenis van het dorp.


John - Habrofotografie

Allard Willemier Westra

Sinds 2007 is hij als vrijwilliger verbonden aan de Historische Vereniging, als eén van de ruim 2000 leden. Maar zeker ook als lid van de fotoherkenningsgroep. Onlangs bracht hij een historische Bergense Tijdlijn (en die van Bergen aan Zee) uit, een prachtig document. Zijn boek ‘Uit zand en zee geboren’ was enige jaren een grote verheldering voor het ontstaan van het Bergen zoals het nu is. De Bergenaar (82) werd in restaurant ‘Onder de Linden’ geëerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Allard - Habrofotografie

Dick Min

Een telg uit een roemruchte Bergense familie, met vele vertakkingen. Inmiddels gestopt als een van de broers van het bedrijf voor grond-, weg- en waterbouw. In de landelijke bouwsector was Dick (63) een voorganger in het integreren van medewerkers met een zekere handicap of afstand tot de arbeidsmarkt. “Je zachte kant, naast het harde asfalt”, zei de burgemeester. Tot veler verrassing werd hij in de met familie en vrienden volgepakte Schoorlse Galerie Klein Zwitserland Ridder in de Orde van Oranje Nassau, ook vanwege zijn werk voor de Kunst10daagse en diverse andere culturele partijen.


Dick Min in Galerie Klein Zwitserland - Ed Bausch

Dick Min in Galerie Klein Zwitserland
Will Wokke in het clubhuis van Berdos
John
Cor de Ruiter
John Grooteman
Allard Willemier Westra