Afbeelding
(Foto: aangeleverd)
HVB

Feest van herkenning

Cultuur

Op 10 juni 2023 viert de Historische Vereniging Bergen (HVB) het 30-jarig bestaan van de vereniging. Dat wordt die zaterdag gevierd met een groot festijn in en om de Petrus en Pauluskerk. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt een bijzondere uitgave met een selectie van artikelen en advertenties uit de Bergensche Bad-, Duin- en Boschbode. 

Tussen 1910 en 1950 verscheen deze gratis krant wekelijks in de zomermaanden, met uitzondering van de jaren tijdens de Duitse bezetting. Dit jubileumnummer van de Bergensche Bad-, Duin- en Boschbode is een feest van herkenning. Leden van de HVB ontvangen deze uitgave gratis. Hieronder alvast een voorproefje.

Aapjeskoetsiers

Hoog op de bok gezeten menden in het begin van de 19e eeuw Alkmaarse aapjeskoetsiers hun paarden. Deze koetsiers droegen een opvallend en potsierlijk uniform: een havanakleurige rijrok, een rood vest, een zwartgelakte hoge hoed en een zwarte regenjas. Ze werden daarom aapjes genoemd. In die tijd liepen er namelijk ook clowns met in uniform geklede aapjes rond. Uiteindelijk noemde men de koets ook aapje. Vandaar dat de koetsier dus aapjeskoetsier ging heten.

Net als hun Amsterdamse collega’s maakten de aapjeskoetsiers van Alkmaarsche Rijtuigmaatschappij met hun welgestelde passagiers een rondrit langs de bezienswaardigheden van Alkmaar. Maar ook deden ze graag Bergen aan voor een bezoek aan de Ruïnekerk of een van de vele uitspanningen zoals Duinvermaak of De Rustende Jager. Natuurlijk moesten bij een bezoek aan Bergen ook de Onderzeeër, Stoomtrein, Boot en Strijkijzer worden bezichtigd. Waar deze laatstgenoemde bezienswaardigheden konden worden bekeken leest u in de jubileumuitgave van de Badbode.

Lid worden van de HVB? Ga voor meer informatie over lidmaatschap naar https://www.hvb-nh.nl/contact/informatie/

Afbeelding
Afbeelding