Afbeelding
(Foto: Ed Bausch)

Laatste terugblik Koningsdag 2023 in de gemeente: feestje in vrijheid

Nieuws

GEMEENTE BERGEN - De Koning was jarig en gaf een cadeau: de eerste lentedag, ook al begon die met een graadje onder nul. Koningsdag is wat decennia Koninginnedag was, een feest van vrijheid. Alles kan, bijna alles mag.

door Ed Bausch

In Groet startte wethouder Marco Wiesehahn Vrijmoed de dag door eerst een flink applaus te vragen voor het werk van de dorpsvereniging. En terecht, want die had weer een heel sfeervol geheel mogelijk gemaakt met lange tafels, spelletjes en muziek. Overal startte de dag al vroeg, van Groet tot Egmond Binnen, overal een beeld van vrede en plezier, van ontmoeting, van ‘handel’, van kinderen met hun muziekinstrument tot bandjes, geleidelijk in de middag uitmondend in klinkende rock ’n roll, zoals op het Burgemeester Eymaplein in Egmond Zee, of in jongerencentrum Joeb in Egmond-Binnen. En als vanouds dansen op het veld van de Ruïnekerk in Bergen. ’s Morgens spelletjes, ’s middags bier.

‘We hebben een plein!’

Het Oranjecomité is niet gauw te overtreffen. En dan was er de primeur: een plein. Wethouder Yvonne Roos-Bakker had een paar dagen voor Koningsdag gezegd: “De Oranjevereniging kan uitgaan van een bestraat plein. Ze hield woord, en hoe. Met bakken met bomen was het meteen al mooi aangekleed. De Bergenaren grepen massaal deze kan op een echt plein. Stiekem dacht menigeen: ‘Mocht het zo blijven….’. Hoe dan ook bood het alle ruimte voor een fijn verblijf in het hart van het dorp op een prachtdag. Zo’n dag van ‘herinneringen opbouwen’.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding