Afbeelding
(Foto: Ed Bausch/Archief RM)

Raadsmeerderheid vraagt een Second Opinion voor het Plein in Bergen

Nieuws

BERGEN - In de gemeenteraad van twee weken geleden is een raadsvoorstel aangenomen om een second opinion te vragen bij een extern bureau. Dat wordt gevraagd wat er goed en niet goed is gegaan bij het proces om te komen tot een plan voor de noordwestkant van het Plein in Bergen. Het deel waar de Bakema woonflat stond en het Kunstenaarscentrum Bergen. Zoals bekend is het plan van Botbouw voor twee gebouwen op die plek door de Raad van State niet goedgekeurd. D’66, PvdA, CDA, Fractie Koos Bruin en Kies Lokaal wisten een nipte meerderheid te krijgen voor een second opinion. “Vooral, vooral om er als gemeenteraad van te leren. Dat is belangrijk bij toekomstige processen voor dit soort plannen.”

door Ed Bausch

“We willen zuiver zijn en we willen leren”

Klaas van der Kaaij (D’66) diende namens de partijen het voorstel in en legt uit waarom een second opinion op dit gevoelige en langdurig slepende dossier nodig is. De Raad van State had moeite met het plan voor de twee gebouwen op het Plein. “Het werd gepresenteerd als één geheel, met een verbindende parkeergarage eronder, maar het werd toch gezien als twee aparte plannen. En daarbij hebben wij bezwaren dat het te veel buiten de Raad om is gegaan.” Dat is een discussie die in de nieuwe bestuurlijke opzet van de gemeenteraad, in verhouding, momenteel een rol speelt. “De Gemeenteraad wil niet buitenspel staan.” De gemeenteraad zou nu, in de gedachte van de Raad van State, kunnen worden gevraagd om een Verklaring van Geen Bezwaar. Het bleek dat de raad daar niet voor zou voelen. “Want dan ben je nog alle regie kwijt.” Vervolgens kwam het College met een plan voor een nieuw participatietraject en bestemmingsplan. “Maar dat zagen wij met onze vijf partijen niet zitten.”

“Een Verklaring van Geen Bezwaar geef je als Raad niet zomaar”

“Wij moeten als gemeente laten zien dat we een inspanningsverplichting doen voor de plannen voor de geplande gebouwen. Naar ons gevoel doen we dat onvoldoende als we nu zomaar een Verklaring van Geen Bewaar zouden afgeven, zonder dat we alles goed kunnen overzien. Dan dreigt een volgend rommelig traject. En dat willen we niet meer, nu niet en in de toekomst niet. Als uit de second opinion blijkt dat de procedures goed waren, dan zeggen we ja tegen het afgeven van de Verklaring. Als blijkt dat het niet zo is geweest, dan kan het College verder met een nieuwe planronde. Maar dan willen wij als Gemeenteraad niet buitenspel staan. Nu niet en later bij andere plannen ook niet.”

Ondertussen is er een plein

Van der Kaaij denkt dat het traject voor de second opinion niet lang hoeft te duren. “De opdracht wordt nu geformuleerd, dan is er tijd nodig om materiaal aan te leveren aan de experts die de second opnion gaan uitvoeren. Na de zomer zouden we dan toch meer moeten weten.” Ondertussen ligt er een echt Plein, waar velen nu al van genieten. “Ja, dat zien wij ook.”