Encaustic Art door Nico van der Veer.
Encaustic Art door Nico van der Veer. (Foto: aangeleverd)

Nico van der Veer en Janneke Makkink exposeren in Bibliotheek Heiloo

Algemeen

HEILOO - Nico van der Veer en Janneke Makkink exposeren in Bibliotheek Heiloo. Deze expositie is te bezichtigen tot 25 februari en tijdens de openingsuren.

Nico van der Veer: encaustic art

Va der Veer: “Ik ben opgeleid als tekendocent. Tot mijn pensioen heb ik gewerkt met olieverf, waterverf en acryl, om middels een kwast of penseel beeldend bezig te zijn. Sinds ik gepensioneerd ben, werk ik heel anders. Niet met verf maar met gepigmenteerde blokjes bijenwas, soms in combinatie met shellac (een afscheiding van de vrouwelijke lakschildluis). Door een workshop ben ik hiermee in aanraking gekomen. Die ervaring heeft mijn manier van schilderen drastisch veranderd. Eigenlijk vreemd, want deze techniek heeft de beperking dat je er heel moeilijk figuratief mee kunt werken. Maar de voordelen compenseren dat ruimschoots.”

De zichtbare buitenwereld kan ik u dus niet laten zien

“De zichtbare buitenwereld kan ik u dus niet laten zien. Wat ik wel kan laten zien is mijn wereld. Door aspecten te benadrukken die ik belangrijk vind, zoals kleur (contrasten en nuances), beweging, ritme, diversiteit en compositie ontstaan ongekende creaties. Encaustic art (de naam van de techniek) is duizend jaar voor Christus ontstaan. Later is door de ontdekking van olieverf het wasschilderen bijna geheel verdwenen. Momenteel heeft een aantal mensen, zoals ik, het weer ontdekt. Het resultaat van mijn expressiemogelijkheden, wil ik u graag laten zien in de bibliotheek te Heiloo.”

Nico van der Veer is gedurende de expositieperiode elke woensdag tussen 13.00 en 15.00 uur aanwezig. Meer informatie: www.bijzaak.art

Janneke Makkink: keramiek

Al jaren is Janneke Makkink geïntrigeerd door de vele vormen van verlaten industriële gebouwen. Voormalige mijngebieden zoals in Cornwall, Ruhrgebied en België zijn ware eldorado’s voor haar. Zij bezoekt deze gebieden graag om nieuwe ideeën op te doen. Ook de boeken met vele foto’s van het fotografen-echtpaar Becher bieden haar haast een oneindige bron van inspiratie.

De tekst loopt door onder de afbeelding>>

Werk van Janneke Makkink. (Foto: aangeleverd)

Janneke bouwt niet de fabrieken na, maar pakt elementen, die kenmerkend zijn voor de industriële gebouwen. Je kunt hierbij denken aan schoorstenen, sheddaken, steunberen, trappen en bogen. De keramische objecten variëren van duidelijk herkenbare fabrieken tot stilistisch strak weergegeven gebouwen.

Door de objecten deels te glazuren krijgen deze een bijzonder effect mee. Dat wordt nog versterkt door de plakken klei zo aan elkaar te verbinden dat het gebouw vanuit een ander perspectief zichtbaar wordt. Door het gebruik van perspectief en door dat niet alles is uitgewerkt, ontstaat een nieuwe vorm, die alleen nog maar verwijst naar de werkelijkheid.

 Meer informatie over Janneke Makkink is te vinden op www.huisvanklei.nl