Jongerenwerker Romy Vlaar.
Jongerenwerker Romy Vlaar. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Nieuwe jongerenwerker Romy Vlaar stelt zich voor

Algemeen

HEILOO - Nog geen drie maanden is ze nu aan de slag als jongerenwerker in Heiloo, je zou zeggen in de schoenen van haar voorganger Maarten van der Molen. Romy Vlaar loopt echter duidelijk stevig in haar eigen schoenen en vertelt hoe het haar vergaat sinds ze op 7 november begon in Heiloo, na enkele jaren jongerenwerker in Castricum te zijn geweest. “Destijds moest het jongerenwerk in Heiloo weer opnieuw worden opgebouwd, en dat is goed gegaan, onder de organisatorische vlag van Trefpunt Heiloo, en met de mogelijkheden van het gebouw met de legendarische naam BukBuk. Bandjes programmeren, zoals ooit, kan niet, daar is geen budget voor. Maar een nieuwe ontmoetingsplek is het wel en dat is fijn voor de jongeren.”

Het jongerenwerk is er voor het leuke en voor als het even niet meezit

door onze verslaggever Ed Bausch

Jongerenwerker Romy Vlaar vindt haar draai. “Contacten met jongeren hebben we natuurlijk ook door er op uit te gaan. We gaan naar de basisscholen en naar het PCC hier. Ook letterlijk op het schoolplein staan, onder de jongeren.” 

Niet voor niets ging haar scriptie over de participatiemogelijkheden voor jongeren in Heiloo. “We komen ook in de klas en hebben ook onze contacten via de buurtsportcoaches en via onze plek in het sociaal team.” 

Romy (26) komt uit Heiloo en is er nu dus terug. Ze werkt met haar collega’s voor kinderen en jong volwassenen van 10 tot 23 jaar. “Dat is natuurlijk een heel groot verschil in leefwerelden. In die tijd gebeurt er heel veel met jongeren, veel dingen maak je voor het eerst mee. Dat is voor iedereen weer anders, ook met pech en mazzel bijvoorbeeld.”

‘Jongeren willen best actief zijn’

“Heiloo is compact, maar niet klein en er zijn best veel jongeren. Die komen bij onze inloopmomenten en we zoeken hen op, op straat en op school. Iedere jongere kan zo kennismaken met het werk dat wij doen, met wat we te bieden hebben: ontmoeting en aandacht voor als het even wat minder gaat. Liever spreekt Romy van buitenjongeren dan van hangjongeren. “Dat is zo negatief. Met veel jongeren gaat het goed, met anderen wat minder, met momenten van eenzaamheid of weinig vrienden. En juist in je vormende jaren is het belangrijk om van elkaar te leren. Daar heeft het hele dorp wat aan.”

De effecten van social media op jongeren

Er wordt veel geschreven over de effecten van social media op jongeren. “Die media zijn er, ze gaan niet weg en er zitten positieve en negatieve kanten aan. Jongeren weten er vaak meer van dan volwassenen. Maar de verleidingen zijn enorm en die kunnen leiden tot forse problemen. Wij als jongerenwerkers willen graag bijdragen aan preventie op dit vlak. Net als we doen met werk en inkomen. Want jongeren werken vaak op nul-urencontracten en dan is het best lastig plannen met je maandbudget. Geldstress is voor niemand goed, zeker niet als je in je ontwikkelingsfase zit.” Romy ziet ook dat er meer wettelijke regelingen komen om gebruikers van social media te beschermen en waarschuwen. “Dat is heel erg belangrijk.”

Het is een ingewikkelde tijd

Romy is gelukkig met het onderdak bij het Trefpunt. “Hier ontmoeten mensen van verschillende leeftijden elkaar. Onze jongeren doen het licht en geluid bij de Trefdisco voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld.” 

Vergeleken met de omvang en de groei van Heiloo is het Jongerenwerk nog maar klein. “En we zien dat er nauwelijks wordt gebouwd voor jongeren, dat is echt een punt van grote zorg. Het zou een heel groot speerpunt moeten zijn, want nu zijn er bijna geen mogelijkheden.” In Heiloo gaat het samenleven volgens Romy op zich best goed. “Volwassenen gunnen jongeren veel en zien ook dat ze veel aan elkaar kunnen hebben. Daar werken wij voortdurend aan. Maar het is een ingewikkelde tijd, zeker voor jongeren en die zijn wel de toekomst hè, dus meer mogelijkheden voor aandacht zijn welkom.”