Wehouder Ronald Vennik.
Wehouder Ronald Vennik. (Foto: Gemeente Heiloo)

Hamerstukken

HEILOO - Het is een bijzonder tijdstip om aan een vergadering te beginnen, 21.00 uur ’s avonds. De concentratie van de gemeenteraadsleden en het College van Burgemeester en Wethouders lijkt er niet onder te lijden. Maar niet voor iedere geïnteresseerde in openbaar bestuur lijkt dit een uitgelezen moment. Maandagavond 23 januari was er een lange agenda, maar met veel ‘hamerstukken’, dus burgemeester Mascha ten Bruggencate kon de vaart er goed inhouden.

door Ed Bausch

Opvang vluchtelingen

Er is al eerder over geschreven, maar nu kwam het voorstel in de Raad: de opvang van 89 vluchtelingen uit Oekraïne in de nieuwe vleugel van het huidige gemeentehuis. Het is voor een periode van maximaal twee jaar en het College maakt werk van overleg met omwonenden. 

De gedachte valt samen met de gedachte dat meer mensen in het centrum kunnen wonen en met de vestiging (in de loop van dit jaar) van een groot deel van het gemeentehuis in de voormalige Rabobank achter het station.

Klimaatadaptatie en natuurinclusief

Dit zijn items waar in deze tijden bijna niemand tegen kan zijn. Dat is de Raad dan ook niet. Er was lof voor de notitie over deze intenties, heel erg uitgebreid verwoord. Het CDA vond de tijd tussen ontvangst van de notitie en de bespreking in de Raad wel heel erg kort, maar kreeg geen steun voor wat uitstel. Zorgen waren er wel voor hoe je alle intenties inpast, doorvoert en vooral bewaakt. De stap is echter gezet, net als andere gemeentes momenteel doen. "Al doende leert men”, leek wethouder Ronald Vennik te zeggen.

Schuldhulpverlening

De PvdA had aan het eind van de vergadering een motie over de gevolgen van schuldhulpverlening. Nu is het nog zo dat iemand die dat gemeentelijk traject heeft afgerond nog vijf jaar te maken heeft, via het Bureau Krediet Registratie. De PvdA vindt dat wel heel erg belastend voor zo iemand. Wethouder Antoine Tromp begreep dat en gaat kijken of de gemeente bij uitvoeringsorganisatie Zaffier ruimte kan vinden voor versoepeling, zoals ook elders wel gebeurt. 

Tegelijkertijd waren er geluiden te horen dat de regeling er niet voor niets is, om te voorkomen dat iemand weer ‘de fout ingaat’. Maar, zo klonk ook, je kunt ook door botte pech in de schuldhulpverlening terecht gekomen zijn en dan duurt het, met de huidige beperkingen voor nog eens vijf jaar, wel heel lang voor je weer voluit verder kunt met je bestaan. De motie werd aangehouden tot de wethouder met nadere informatie komt.