Er zijn al veel wensen vervuld.
Er zijn al veel wensen vervuld. (Foto: aangeleverd)

Lichtpuntje in laatste levensfase

REGIO - De Stichting Ambulance Wens is in het leven geroepen om terminale bedlegerige patiënten nog eenmaal de aandacht te geven die zij verdienen, zodat de patiënt niet hoeft te overlijden zonder dat één laatste wens is gerealiseerd. Hierdoor kan er wellicht voor de patiënt zelf en voor diens omgeving weer een beetje licht komen in die laatste vaak moeilijke dagen. Doel van deze stichting is om levenskwaliteit toe te voegen aan die laatste periode. Dat wil de stichting bereiken, zodat een klein deel van de ellende even opzij gezet kan worden. 

Stichting Ambulance Wens vervult ook in Uitgeest en Castricum laatste wensen 

Laatste wensen hoeven geen grote wensen te zijn. Meestal bestaan ze juist uit kleine dingen, dingen die ze goed kennen en die ze nog eenmaal willen zien of beleven: nog eenmaal naar het huisje op de camping, nog eenmaal de zee en het strand zien, de voetbalwedstrijd van je kleinzoon bijwonen, het nieuwe huis van je dochter bekijken… Of iets heel verrassends, zoals de wens om één keer in de gevangenis te komen. Waar gebeurd, en ook deze wens is vervuld. 

De vrijwilligers kunnen de lijst met nog wel duizend andere dingen aanvullen, allemaal wensen die door bedlegerigheid normaliter niet te vervullen zijn. “We proberen van iemands laatste wens een feestje te maken.” 

Stichting Wensambulance Noord-Holland

Dagelijks rijden de speciale ambulances door het hele land. Totaal hebben zij tot nu toe, vanaf de oprichting in 2006, meer dan achttienduizend wensen vervuld. Zoveel wensen en zoveel blije dagen hebben de totaal tweehonderdzeventig vrijwilligers voor patiënten gerealiseerd. Ook in Noord-Holland doet de stichting er alles aan om een lichtpuntje te zijn voor de patiënten met een korte levensverwachting. Binnenkort wordt de naam van deze afdeling veranderd in Stichting Wensambulance Noord-Holland. 

Er zijn duizenden verhalen te vertellen over het werk waarvoor de ambulances worden ingezet, maar de ontstaansgeschiedenis is een heel bijzondere. 

Dat was dus in 2006. Kees Veldboer was ambulancechauffeur, toen hij samen met Linda op een dag een patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis moest vervoeren. De patiënt zou in het andere ziekenhuis een pijnbehandeling krijgen. Het was een dag als alle andere, maar vandaag was het opvallend rustig. 

'Lekker een biertje pakken'

Toen de patiënt op de brancard lag kwam het bericht dat de behandeling zou worden uitgesteld, er kwam wat tussen. “Nu ik hier toch lig, breng me nu maar naar Het Havenhoofd, daar is een cafeetje en dan kan ik lekker een biertje pakken”, grapte de patiënt.


Kees vond dat wel een goed idee en zo reden ze naar Het Havenhoofd, waar de patiënt genoot van de schepen die hij zo goed kende en van sfeer en de geur van de haven. “Wat zou ik graag nog een keer meevaren”, stamelde hij terwijl de tranen hem over de wangen rolden. Door die opmerking ontstond bij Kees het idee voor de wensenambulance. Een gouden idee, gezien de vele prachtige momenten die daardoor voor mensen met een korte levensverwachting ontstonden. Zo werd Kees Veldboer de oprichter van deze stichting. 

Kleine greep

Een kleine greep uit de verhalen, allemaal belevenissen die nooit meer vergeten worden. De vrouw van een patiënt: “Wat hebben we genoten van die dag naar de Keukenhof. We hoefden alleen maar te genieten van de kleuren en de geuren. Mijn man genoot…” 

Een andere mevrouw die zo graag nog een keer een concert van Ilse de Lange wilde bijwonen, zegt: "We hadden goede plaatsen, Ilse zong oude en nieuwe nummers. Mensen, ik weet niet wat ik moet zeggen. Door Ambulancewens is dit mogelijk gemaakt. Ik wist niet hoe ik die jongens moest bedanken… Wow, het was zo gaaf. Mijn man en ik hebben zo ontzettend genoten, Dat is niet in woorden uit te drukken.” En zo zijn er nog bijna vijftienhonderd prachtige verhalen. 

Vijf ambulances

De stichting bezit vijf ambulances en in Beekbergen staat het Jan Boshuis, waar terminale patiënten een korte vakantie van drie á vier dagen kunnen doorbrengen. Vlakbij is een pannenkoekenrestaurant en natuurlijk de Beekse Bergen met de vele dieren. Onvergetelijke dagen worden daar doorgebracht. 

Alles uit de kast

De vele medisch geschoolde vrijwilligers zijn vast van plan om alles uit de kast te blijven halen en er alles aan te doen om een beetje licht te laten schijnen in de duisternis van de laatste levensfase.


Meer informatie:

www.ambulancewens.nl