De bevlogen tv-boswachter Arjan Postma.
De bevlogen tv-boswachter Arjan Postma. (Foto: aangeleverd)

Inspiratievolle meimaand bij OLV ter Nood

Cultuur

HEILOO - In de lentemaand mei is er volop beweging op het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Zo zijn er diverse inspirerende activiteiten rondom het seizoensprogramma Natuur & Geloof, waaronder een lezing van tv-boswachter Arjan Postma. Het is daarbij de maand van Hemelvaart en Pinksteren en niet in de laatste plaats is het de Mariamaand.

In deze periode van het jaar lijkt de natuur weer te ontwaken. Alles komt tot leven. Een mooie tijd om te reflecteren op onze eigen relatie met de natuur en op wat ons zelf in beweging brengt. Zo verzorgt harpiste Beate Loonstra zondag 21 mei een buitenconcert. Er staan enkele stoelen bij de buitenkapel opgesteld en daarnaast is iedereen welkom om met een picknickkleed plaats te nemen in het gras en te genieten van de muziek. Beate wordt gewaardeerd om haar vertelkracht en eigen muzikale identiteit.

Lezing Arjan Postma

Tv-boswachter Arjan Postma heeft de gave om de wereld om ons heen nét op een andere manier te bekijken. Hij ziet bijzondere parallellen tussen mens en dier en met zijn aanstekelijke manier van vertellen, levert dit unieke verhalen op. Te beleven zaterdag 27 mei: ‘Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen’ door Arjan Postma.

Buitententoonstelling

In het park van het Heiligdom is tot 25 september de buitententoonstelling ‘In het begin: ode aan de natuur’ te bezichtigen. Deze tentoonstelling wordt omlijst door een publieksprogramma vol inspirerende activiteiten.

Inschrijven voor genoemde activiteiten kan via www.olvternood.nl/buitententoonstelling, waarop ook meer is te vinden over het programma Natuur & Geloof en de tentoonstelling.

Geestelijk programma

Met Hemelvaart, Pinksteren en het Onze Lieve Vrouw ter Nood-feest is deze meimaand wel een maand van begeestering te noemen. Op het Heiligdom wordt hier, buiten de gebruikelijke vieringen om, op verschillende manieren aandacht aan besteed. Zo is dit weekend (12 tot en met 14 mei) het Heilige Geest Weekend, waarin verschillende internationale sprekers komen vertellen bezinningsweekend. Het weekend vol bezinning, inleiding en gebed wordt geleid door frater Michal Tabak en rector Jeroen de Wit.

Maria OLV ter Nood

De laatste zaterdag van de maand is het Feest van Maria Onze Lieve Vrouw ter Nood. Dit jaar valt dit samen met Pinksteren, wat de dag extra feestelijk maakt. Aansluitend op de Heilige Mis in de Bedevaartkapel (met hoofdcelebrant monseigneur Hendriks) is er een Mariaprocessie door het park. Tweede Pinksterdag (maandag 29 mei) is de traditionele ‘Afsluiting van de Meimaand’, met als hoofdcelebrant monseigneur Punt.

De complete agenda met alle informatie is te vinden op de website www.olvternood.nl