De lucht qua woningbouwdiscussies is in Heiloo nog niet geklaard.
De lucht qua woningbouwdiscussies is in Heiloo nog niet geklaard. (Foto: Arjan Hoogvorst)

Discussie woningbouw houdt aan

Nieuws

HEILOO - Een spectaculair plan voor een eendenvijver in plaats van auto’s bij ’t Loo? Misschien 1 woontoren om in één klap te kunnen bouwen voor starters en ouderen die kleiner willen wonen. Een skatebaan vanaf het dak van de Witte Kerk? Dat laatste staat er echt, als tekeningetje (met knipoog), in de gedachten voor een omgevingsvisie. Die gedachten werden maandagavond besproken in een RIA, een Raads Informatie Avond. Maar wat was nu eigenlijk de vraag aan de commissieleden? Visionair denken of kijken of de beschreven speerpunten afdoende zijn?

door Ed Bausch

Het bleef onduidelijk en daardoor werd het weer (te) gauw politiek, over wonen. Maar toch werd er ook gediscussieerd over woningbouw. Want hoe help je nu het best problemen op te lossen. Door gezinnen aan te trekken, zodat die straks en nu de voorzieningen op peil kunnen houden? Of, zoals Mart Brouwer de Koning inbracht, om aan de Raad van State te vragen of er toch misschien 100 betaalbare kleine eenheden in de Zandzoom mogen komen voor starters en ouderen die kleiner willen wonen en zo voor doorstroming kunnen zorgen?

Gewoon fietsen en economie

Zo’n omgevingsvisie moet je als gemeente formuleren als kader om straks, als de veelbesproken en lang uitgestelde Omgevingswet realiteit wordt. Als gemeente moet je een gedegen basis hebben om ja of nee te kunnen zeggen tegen aanvragen voor bouwen en gebeurtenissen. Dus moet je formuleren wat voor dorp, in het geval van Heiloo, je wilt zijn. Nou… ‘groen en fietsen’. Maar ook meteen: ‘Denk aan de economie.’

Heiloo af?

Is Heiloo bijna af? De Zandzoom moet nog en nog 39 inbreilocaties. Dan is het vol. Of moet je toch gaan tornen aan Provinciaal Landelijk Gebied of stukjes van Natuurmonumenten en dergelijke? De commissie kwam eigenlijk tot de conclusie dat de speerpunten Leefbaar Dorp, Buitengebied, Gezond en Veilig, Duurzaam en Bereikbaar al veel besprekingen hebben gehad en dat er niet zoveel op aan te vullen is. Wethouder Ronald Vennik werkt er verder aan met zijn team en dan komt de visie eind dit jaar in de Raad.

Aandacht Sociaal Domein

Op sociaal terrein is Heiloo zeker niet bijna af. Ook werd het Gebiedsplan Sociale Basis besproken. Ondanks alle welvaart die Heiloo hoog plaatst in lijstjes, zijn er evengoed pregnante cijfers over achterstanden, met percentages die er niet om liegen. Wethouder Antoine Tromp kreeg wat vragen en kan daarmee aan de slag. Belangrijk daarbij is hoe BUCH, GGD en Zaffier in dat Sociale Domein hun rollen kunnen goed afgestemd en effectief spelen.