Eind mei in De Beun.
Eind mei in De Beun. (Foto: aangeleverd)

Het Atelier: filmportret Hella de Jonge

HEILOO - De allerlaatste dag van de maand mei is het niet de eerste de beste die is te bewonderen in Theater De Beun. Niemand minder dan Hella de Jonge is op het witte doek te zien in Het Atelier, portret van Hella. Met na afloop Hella en manlief Freek in levende lijve voor een vraaggesprek.

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, heeft Hella al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over haar opmerkelijke creatieve veerkracht. Gedurende tachtig minuten krijgen kijkers een beeld hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre.

Oude liefde

Tijdens de lockdowns trok Hella zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, is in twee jaar opgebloeid tot een eigen stijl met eigen verhalen. Dagelijkse wandelingen met man Freek over de tweehonderd meter van het atelier gelegen Joodse Begraafplaats voorzien dit verhaal van een verrassende context. In het Atelier voert Hella gesprekken met vrienden en vriendinnen, haar vader, een vitaliteitsprofessor en een vormgever. Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en samen met Hella de opnames vormgegeven.

Culturele Salon

Het Atelier: Portret van Hella, woensdagavond 31 mei om 20.15 uur in Theater De Beun te zien in het kader van De Culturele Salon. Dit is een initiatief van samenwerkingspartners Bibliotheek Heiloo, Theater De Beun en de Witte Kerk Heiloo. De Culturele Salon wordt mede mogelijk gemaakt door het Herstelfonds. Na afloop van de filmvoorstelling kunnen toeschouwers persoonlijk vragen stellen aan Hella en Freek de Jonge.


Kijk voor meer informatie over deze en andere programmering, reserveren et cetera op de website van Theater de Beun: www.debeun.nl/theaterprogramma.