De expositie besteedt aandacht aan het gevoel van drukte en opgejaagd zijn.
De expositie besteedt aandacht aan het gevoel van drukte en opgejaagd zijn. (Foto: Kunst Zij Ons Doel)

Expositie De Volle Leegte

Cultuur

HAARLEM - Onlangs deed het Sociaal en Cultureel Planbureau een onderzoek en wat bleek? 36% van de Nederlanders voelt zich tenminste één dag van de week opgejaagd en ruim de helft vindt zijn of haar leven weleens te druk. De Haarlemse Kunstenaarsvereniging Kunst Zij Ons Doel besteedt aandacht aan dit fenomeen in de komende expositie ‘De Volle Leegte’. Er zijn zeven deelnemende kunstenaars.

Griet Halbertsma benadert het onderwerp vanuit de spirituele hoek. Om dit in beelden te kunnen vatten begeeft zij zich in een niet meetbare innerlijke omgeving waarin tijd en ruimte geen rol meer spelen. Eén van haar schilderijen heeft dan ook de veelzeggende titel Binnenwereld. 

Theo de Bruyn wil ruimte en leegte in zijn abstracte werken creëren door er slechts enkele elementen in te schilderen, die met hun eigen ritme en vorm een harmonieus landschap vormen. 

Kiki van Baren geeft aan leegte inspirerend en intrigerend te vinden, dat zien we dan ook terug in haar verlaten duin- en strandzichten. 

Maurice Ploem neemt ons mee naar de rust van het kloosterleven. Er schuifelt een monnik door een lege kloostergang. Hij duwt een karretje voort met eten voor zijn medebroeders, die dit in de stilte van hun cel zullen opeten. 

Op de zwart/wit tekening van Mark Thatcher zit een vrouw alleen. Haar ogen zijn gesloten en zij heeft een rustig plekje opgezocht om even bij te komen van alle drukte om haar heen.

Hanneke Franken neemt de openbare ruimte onder de loep. Zij toont beelden van het leven op straat, soms verlaten en rustig, dan weer de overweldigende drukte van het voorbijrazende verkeer.

Dan tot slot Rosa Navarro. Zij snijdt in haar werk de vluchtelingenproblematiek aan. Er zijn drie schilderijen, die allen dezelfde titel dragen: There is no place for you here. Zij stelt zich de vraag: wie bepaalt dat een land vol is? Om tot de conclusie te komen dat het een politieke keuze is. Voor (witte) mensen met geld lijkt er wel altijd plek te zijn.

De expositie De Volle Leegte is te zien in de Kloostergangen van het stadhuis aan de Grote Markt 2 te Haarlem. Van woensdag 3 mei tot en met vrijdag 16 juni. Open maandag tot en met vrijdag van 8:00 - 17:00.