Anita Brouwer van Stem in de Stad.
Anita Brouwer van Stem in de Stad. (Foto: Aangeleverd)
Column

Column Stem in de Stad: De beleefdheidsvorm

Partnerbijdrage

Vandaag mocht ik weer eens zelf een les bijwonen in het Nieuwe Wereldhuis. De les van leerkracht Lydia, voor mensen die het Nederlands al wat beter begrijpen en klaargestoomd worden voor inburgering. Het onderwerp was ‘Hoe Gebruik ik de Beleefdheidsvorm?’ Hoe maak je op een vriendelijke manier duidelijk dat je iets van iemand wilt, in de hoop dat die persoon dat ook nog positief oppakt?

Door Anita Brouwer

We begonnen met een voorbeeld. Je stapt uit de trein, officieel heb je voorrang bij het uitstappen, maar iemand blijkt haast te hebben bij het instappen, waardoor jouw weg geblokkeerd wordt. Tijd om je mannetje te staan, maar hoe doe je dat in vredesnaam in het Nederlands? Het goede antwoord was: ‘Zou u mij eerst willen laten uitstappen?’ De woorden ‘zou’ en ‘willen’ zijn vooral heel belangrijk om iets gedaan te krijgen. En daarbij moet je, al naar gelang de zinsopbouw, ook nog op de juiste volgorde onderwerp, persoonsvorm, gezegde, meewerkend voorwerp, enzovoorts zien te plaatsen. Pfff! Een hele klus, als je het Nederlands nog niet zo goed beheerst! Daarbij is het dan ook nog belangrijk dat je het juiste gezicht trekt, rechtop staat, vriendelijk doch direct je zin uitspreekt en duidelijk spreekt! Want alleen dan komt de boodschap over.

Een scenario aan voorbeelden passeerden de revue en langzaamaan begon het voor de cursisten duidelijker te worden. Deze week mogen ze oefenen in hun dagelijkse leven! En zo is er elke week weer een oefening die doorgenomen wordt. Vorige week ging het over ‘sorry zeggen’. Wanneer zeg je dat wel en wanneer juist niet. Je leert niet alleen een nieuwe taal, maar ook een nieuwe cultuur, die verweven is in het taalgebruik. Ga er maar aan staan!

Opnieuw ben ik me weer bewust hoe ingewikkeld het is voor nieuwkomers om een totaal nieuwe taal te leren, maar vooral ook te gebruiken. Toen ik dat hardop uitsprak kreeg ik van een leerling het volgende spontane antwoord: “Ja, het is niet makkelijk, maar het lukt, want Lydia helpt ons zo goed!” Dankjewel Lydia, en al die andere leerkrachten, die wekelijks op vrijwillige basis voor ons klaarstaan en vol geduld de Nederlandse taal leren aan nieuwkomers. Geweldig!