Opgedoft en al voor Koningsdag.
Opgedoft en al voor Koningsdag. (Foto: Willem Brand)

Koning Willem in de verkoop voor War Child tijdens Koningsdag

Nieuws

HAARLEM - “Buy the king, koop de koning. Drie voor één euro, vier euro voor drie koningen. U steunt er War Child mee,” roept Leonore voor de poort van het Proveniershof. “Ik ben Republikein, daarom zet ik de koning in de verkoop,” biecht ze lachend op. Op haar tafeltje liggen ingelijste portretten van Koning Willem-Alexander gemaakt door Gerwin Tromp.

Door Willem Brand

Wat een mooie oranje dag is het 27 april. In Haarlem is het carnaval boven de rivieren zonder optocht. Veel mensen zijn lekker gek uitgedost, met een vleugje of een boel oranje, het kan allemaal vandaag.

Nijntje’s loopkar

Aan de andere kant van de Provenierspoort speelt Maurice op zijn viola de gamba. Kinderen krijgen van hem na een liedje een gekleurde slinger mee. Zolang de voorraad strekt. Man Richard verkoopt spulletjes. De vrijmarkt in de Grote Houtstraat is klein vergeleken met vorige jaren. De drukte zit ‘m vooral richting Kampervest, één van de meest populaire vrijmarktstraten van de stad. Liedeke heeft haar handen vol, ze draagt een Nijntje’s loopkar en een houten driewieler. Gescoord voor haar kleinzoon Kilian van acht maanden. “Ik ga nu met de fiets naar huis, maar kom zo terug. Ik ben nog op zoek naar een Nachtwacht, ik heb het Meisje met de Parelring al.” De kopieën van wereldberoemde Hollandse meesters heeft ze nodig voor de parade van de naderende Vijfhoekkunstroute. Liedeke is een van de organisatoren.

Willy’s coffeecorner

Op de Kampervest is het rond twaalf uur schuifelen geblazen. Je kunt even op adem komen bij Willy’s coffeecorner, al jaren een vaste plek die in het oog loopt door levensgrote portretten van Maxima en Willem. Je kroost kun je in de buurt laten draaien aan het Rad van Avontuur of laten grabbelen in een grabbelton. Bij de schouwburg staan de straatmuzikanten Joao en Manuel. Bij de ‘antiekman’ koopt een man een porseleinen terriër. “We hebben zeventien jaar een Lakeland gehad, hier mag ik wel mee thuiskomen,” zegt hij. Een jonge vader tegen zijn dochter: “Als we vandaag niks vinden, gaan we morgen naar de speelgoedwinkel.” Jaja. Terug op de Vest wordt de verslaggever aangesproken door drie meisjes. Ze hebben voor hem een zelfgemaakte armband in oranje. Nou vooruit, als jullie op de foto gaan, is het een deal. Noor vertelt dat ze vandaag jarig is, 13 jaar is ze geworden. Ze heeft een mooie iPhone en een spijkerjasje gekregen. Dubbel feest!

Wat opvalt tijdens een rondje stad is dat de dj’s rond de Grote Markt het niet zo nauw nemen met de decibellen. In de gezellige Korte Houtstraat draait de dj minder luid en verrassend. Tijdens ‘Let it snow’ sneeuwt het grote witte vlokken nepsneeuw. Het volgende nummer is gelukkig weer zonnig, Sunny. De donkere dagen zijn verdwenen, de zon schijnt!


Koningsdag in Haarlem
Zelfgemaakte armbandjes voor de verslaggever.
Rad van avontuur.