Beeldengroep van het Hildebrandmonument in de Haarlemmerhout in Haarlem.
Beeldengroep van het Hildebrandmonument in de Haarlemmerhout in Haarlem. (Foto: Extinction Rebellion Haarlem)

Beeldengroep Hildebrandmonument geblinddoekt

Politiek

HAARLEM - Extinction Rebellion Haarlem heeft zondagochtend de beeldengroep van het Hildebrandmonument in de Haarlemmerhout in Haarlem geblinddoekt en van protestborden voorzien. Ondermeer ook het beeld De Kleine Johannes - Frederik van Eeden in het Frederikspark werd geblinddoekt en van een protestbord voorzien.

Tijdens deze actie doen wetenschappers en klimaatactivisten over de hele wereld een blinddoek om bij standbeelden van wetenschappers, politici en andere prominenten. Hiermee eisen ze dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand, zo vinden de activisten, en ze moeten passende maatregelen nemen. 

Waarom deze actie? Het recent verschenen rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) laat volgens de klimaatactivisten opnieuw zien hoe hoog de nood is voor onze aarde. Toch vinden zij dat de politiek doet alsof er niets aan de hand is. Voor hen is dit onbegrijpelijk omdat wetenschappers over de hele wereld al decennialang de noodklok luiden over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen daarvan. Met het blinddoeken van de standbeelden willen de klimaatactivisten op vreedzame wijze de klimaatcrisis onder de aandacht brengen.