De Schuur viert haar twintigste jaar aan de Lange Begijnestraat.
De Schuur viert haar twintigste jaar aan de Lange Begijnestraat. (Foto: Aangeleverd)

De Schuur viert twintigste verjaardag

Nieuws

HAARLEM - De Schuur viert woensdag 10 mei haar twintigste verjaardag. Althans, het pand op de Lange Begijnestraat. De nieuwbouw van de Toneelschuur, getekend door striptekenaar Joost Swarte en ontworpen door Henk Döll van architectenbureau Mecanoo, werd in 2003 geopend. Joost Swarte zal op 10 mei om 17:00 uur een nieuw kunstwerk onthullen ter ere van dit feestelijke moment. 

Bezoekers zijn de hele dag welkom om taart te komen eten. Daarnaast roept de Schuur op herinneringen aan twintig jaar Schuur te delen. Bij het festival Cirque Mania, het weekend van 12-14 mei, mogen alle twintigers op vertoon van hun identiteitsbewijs gratis naar de voorstellingen.

Algemeen directeur van de Schuur Marelie van Rongen: “In 2023 is het 20 jaar geleden dat de deuren van de ‘nieuwe’ Toneelschuur/Filmschuur opengingen, na daarvoor 30 jaar te zijn gehuisvest aan de Smedestraat. Bij het begin op die zolder van de oude schietvereniging konden weinigen zich voorstellen wat voor instituut de Schuur vandaag de dag is geworden. Een instituut voor de presentatie en productie van nieuwe stemmen in het theater en filmveld, en het best bezochte cultuurpodium van Haarlem bovendien.”

Lange verbintenis tussen Swarte en de Schuur

Joost Swarte werkte vanaf 2001 aan het pand op de Lange Begijnestraat, dat op 10 mei 2003 werd geopend. Hij is altijd betrokken gebleven bij de Schuur. Eind vorig jaar nog, waren zijn ontwerpen het gezicht van de nieuwe kledinglijn van de Schuur en verbeterde hij de toegankelijkheid van het gebouw. Door de kaartautomaten en de bar te verlagen kan iedereen wat te drinken of eten bestellen. Verleden maand maakte hij de toiletten van de Schuur nog inclusiever met een speels nieuw ontwerp. Speciaal voor het jubileum van de Schuur werkt hij aan een kunstwerk dat op 10 mei onthuld wordt.

Deel herinneringen

De Schuur roept haar bezoekers op om herinneringen te delen via publiciteit@schuur.nl. Foto’s en geschreven teksten zullen de komende weken uitgelicht worden door de Schuur. Onder alle inzendingen wordt een nieuw gesigneerd ontwerp van Joost Swarte verloot.