Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Bewoners Noord maken samen de nieuwste wijk

Nieuws

NOORD - De nieuwste PEXPO presentatie is Huisjes / De Nieuwste Wijk van Noord. Deze dubbelexpositie, die op zondag 7 mei opende, gaat over het meest besproken onderwerp in Amsterdam-Noord: wonen. En dus over architectuur, bouwen, kopen of huren en de verdeling van schaarse ruimte. Maar ook over contact tussen verschillende bewonersgroepen.

Binnen, in de galerieruimte, presenteren vier kunstenaars hun visie op dit thema. De geboren Noord-Amsterdamse keramisch vormgever Bastiaan Meijer maakt miniaturen van architectuur. Hij onderzocht de invloed van de Amsterdamse School in Noord en maakte 15 kleine versies van gezichtsbepalende gebouwen. Het werk van Marieke Hunze, ook uit Noord, gaat over de behoefte van mensen om een eigen plek te creëren en de manier waarop ze dat doen. Tuinhuisjes, schuren en andere bouwsels worden onderdeel van haar tekeningen, schilderen en assemblages. 

Erik Timmermans is geïnspireerd door DDR-architectuur maar geeft deze een eigen toon. Hij verandert grauwe woonkazernes in veelkleurige mozaïeken. De Braziliaanse Patricia Domingues - sinds kort wonend in de nieuwe wijk Overhoeks - charmeert met haar subtiele huisjes in Zuid-Amerikaanse stijl.

Handgemaakte huisjes van klei

In de tuin van Pexpo ontwikkelt zich ondertussen DE NIEUWSTE WIJK VAN NOORD, een community project waar op 20 locaties in het stadsdeel aan gewerkt wordt. Op scholen, bij buurthuizen, bij cafés, door jeugdclubs. Jong en oud maken honderden handgemaakte huisjes van klei, die een gezamenlijk kunstwerk vormen. 

Iedereen is uitgenodigd een huisje of ander element aan deze wijk toe te voegen. Een dertigtal ervan wordt op 28 mei a.s. per opbod verkocht. De opbrengst van deze Grote Kleine Huisjesveiling gaat naar Giro 555, t.b.v. de aardbevingsslachtoffers in Syrië en Turkije.

Verbinden

Tijdens de expositieperiode zijn er bij Pexpo en in de wijk voortdurend activiteiten die bewoners met elkaar in contact brengen. Van kleisessies en workshops tot architectuur-wandeltochten en fietsroutes.

Pexpo Kunst van de Straat is gevestigd in de Van der Pekstraat, het hart van Oud Noord. De ambitie van deze creatieve ruimte is om met kunst en cultuur bewoners van de oude wijk te verbinden - met elkaar en met bewoners van de omliggende nieuwe wijken.

Deelnemers 

Aan DE NIEUWSTE WIJK doen mee Café Mok, Café Keppler, Café Pekky, Expocafé Zamen, De Tolhuistuin, De Verbroederij, St. Wijsneus, Lijm-Lab, Noordje, Elance Academie, Over Y College VMBO, De Kinderboom, OBS Twiskeschool, De Vrouwenbazar, Het AFK, Buurthuis Van der Pek, Stichting SPIN, de Buiktuin, Voorleesservice, Modestraat en Unikidz.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De dubbelexpositie is zondag 7 mei geopend
Afbeelding