Bas Kok
Bas Kok (Foto: aangeleverd)

Kabelbaan vooral succes voor antibruglobby

Nieuws

Allereerst gefeliciteerd voor de initiatiefnemers. Dat er eerder een kabelbaan komt dan een brug is een knap staaltje doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers. 

Als korte-termijnoplossing helpt het ons wellicht uit de brand, maar ik ben bang dat we de kabelbaan vooral moeten zien als het succes van de antibruglobby. De haven en de nautische sector steunen dit plan van harte. 

Het vormt het ideale excuus om de op die plek besloten westbrug tussen NDSM en de Houthaven niet te bouwen. 

De eerder vastgestelde verplaatsing van de Passengers Terminal wordt de laatste jaren tegengewerkt en van uitstel komt afstel. Als die kabelbaan er ligt kennen we de toekomstige drogredenen al: “Waarom nog een brug, we hebben die miljoenen voor die kabelbaan toch niet voor niks uitgegeven?”

Het blijft wonderlijk dat in een stad zo plat als een pannenkoek met ‘s werelds grootste brugdichtheid, de oplossing van Zuid-Amerikaanse bergsteden sneller mogelijk lijkt dan een gewone fietsbrug. 

Overigens verwacht ik dat de kabelbaan veel vertraging gaat oplopen omdat de publieke en politieke discussie daarover nauwelijks gevoerd is. 

De kabelbaan is betaald OV, het is een toeristenmagneet (en gaat dus in tegen het gemeentelijk beleid) en als massatransport is het duur, onpraktisch en fietsonvriendelijk. 

Fietsers nemen meer ruimte in en zullen meer moeten betalen. Het leidt in de spits tot wachtrijen. 

Bij harde wind valt de kabelbaan uit. Twintig procent van alle mensen lijdt aan hoogtevrees, die stappen nooit in.

Vóór alles is de kabelbaan de zoveelste afleidingsmanoeuvre om geen brug te hoeven bouwen.

Reactie Bas Kok (auteur Oerknal aan het IJ) op kabelbaanplan