Afbeelding
(Foto's: aangeleverd)

Een neushoorn in de Buikslotermeer?

NOORD - Wat doet neushoorn Clara in Winkelcentrum Boven ’t Y? 300 jaar geleden graasde zij in de Buikslotermeerpolder, 5 meter beneden de zeespiegel. Haar verhaal staat op een van 100 verschillende posters die de komende vijf weken in winkelcentrum Boven ’t Y hangen.

De Buikslotermeerpolder ligt nu nog maar 3,5 meter onder NAP. Toch diep genoeg voor winkeliersvereniging Boven ’t Y om voor mei/juni het thema ‘Wonen, werken en winkelen onder water’ te kiezen. Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN) werd gevraagd daar een tentoonstelling aan te koppelen.

100 grote posters 

Daan Woudhuysen (winkeliersvereniging): “Op het Buikslotermeerplein en in het Winkelcentrum gaat er veel veranderen. Er verrijst om ons heen een moderne stad, maar het is goed te beseffen dat die polder en Waterland een lange geschiedenis hebben. Daarom vroegen we het Historisch Centrum iets van die geschiedenis zichtbaar te maken.”

De posters die je van veraf kunt lezen, vragen elk de aandacht voor een bijzonder verhaal. Wie geduld heeft, kan op een tweede poster kort foto’s bekijken en lezen waar het verhaal ècht over gaat. Dan lees je bijvoorbeeld hoe het mogelijk is dat elf jonge mannen het zestig jaar geleden leuk vonden ‘baby’s’ genoemd te worden. Of waarom er in Noord een brug naar de Deense jonge vrouw Elsje Christiaens is genoemd.

 Jonge neushoorn Clara levensgroot voor de deur

Verhalenhuis en tentoonstelling

Frits Prior (HCAN): “Het is voor ons heel bijzonder dat zoveel winkeliers ruimte bieden aan de tentoonstelling. De posters hangen achter hun winkelruiten. Elke poster roert een stukje geschiedenis aan waarover nog veel meer te vertellen is. Daarom openen we de komende maand ook een ‘verhalenhuis’ in het winkelcentrum. Alle posters hangen daar in het klein, we vertellen erover en er is een kleine expositie van drie grote panorama-schilderijen van Sigrid van Essel. Je kunt in het verhalenhuis filmpjes en foto’s bekijken. Ik nodig alle noordelingen uit tijdens het winkelen even te komen kijken en vragen te stellen.”

Wat is jouw geschiedenis?

Het Historisch Centrum wil niet alleen verhalen vertellen. De vrijwilligers willen ook graag weten wat het verhaal is van de mensen die in Noord wonen. Wat is voor hen de mooiste plek van Noord? Welk verhaal over Noord zou volgens hen bewaard moeten blijven? Welke foto’s en papieren hebben zij bewaard, die iets meer vertellen over hun eigen geschiedenis in Noord? 

Iedereen kan even binnen lopen. Maar wie meer heeft te vertellen, kan ook een afspraak maken voor een rustiger moment. Geschiedenis is niet alleen iets van heel lang geleden. Ook de verhalen van nu moeten bewaard blijven.

Reizende tentoonstelling

De tentoonstelling is van 13 mei tot en met 18 juni te zien in winkelcentrum Boven ’t Y en is daarna in delen beschikbaar voor scholen, huizen van de wijk, buurthuizen en bibliotheken in Noord. Die kunnen daarover contact opnemen met het Historisch Centrum.

Het verhalenhuis is te vinden in winkelcentrum Boven 't Y in de straat tussen Specsavers en BCC. De komende vier weken kun je daar terecht op woensdag, zaterdag en zondag tussen 12:00 - 17:00 uur. Je kunt het verhalenhuis niet missen, want op openingstijden staat de jonge neushoorn Clara levensgroot voor de deur. Voor afspraken voor bezoek op andere dagen en tijden: hcan@xs4all.nl en 020-6328647.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding