Ert zijn meerdere cursussen om het evenwicht  te verbeteren.
Ert zijn meerdere cursussen om het evenwicht te verbeteren. (Foto: aangeleverd)

Cursus 'In Balans' vermindert vallen

WEST - Team Sportservice organiseert meerdere cursussen om het evenwicht van deelnemers te verbeteren. ‘In Balans’ is ontwikkeld om zelfstandig wonende 65-plussers te leren steviger op de benen te staan. Er wordt gewerkt aan het zelfvertrouwen waardoor het risico op vallen verminderd. De cursus wordt op twee locaties in West georganiseerd en start op 11 en 12 april.

Bij goede balans kan onderscheid worden gemaakt tussen factoren die te maken hebben met de persoon of de omgeving. In de omgeving kunnen bepaalde obstakels, slecht schoeisel of verlichting een rol spelen. Persoonlijke factoren zijn bijvoorbeeld de mate van balans, flexibiliteit, spierkracht, reactietijd of zicht. Voor beide soorten factoren is ruime aandacht.

Van alle deelnemers die in het verleden hebben deelgenomen aan de cursus kan 68 procent makkelijker opstaan uit de stoel, 41 procent loopt gemakkelijker en 100 procent heeft meer zelfvertrouwen. Uiteindelijk betekent dit dat deelnemers 61 procent minder vallen.

Inhoud cursus

De eerste drie weken staan in het teken van voorlichting. Daarna volgen er tien weken, met op twee verschillende dagen een uur cursus. Naast het doen van effectieve oefeningen, wordt er veel informatie gedeeld over bewegen, gezondheid, de oorzaken van een afgenomen evenwicht en wat te doen om vallen te voorkomen. Als er dan toch nog een valsituatie plaatsvindt, weten deelnemers hoe ze het best kunnen handelen.

Informatie

Voor informatie en aanmelden: Wilma Raijmakers van Team Sportservice via wraijmakers@teamsportservice.nl of 0631022188. De cursus wordt georganiseerd in samenwerking met GGD Amsterdam. De eigen bijdrage is 45 euro. Stadspashouders met groene stip kunnen gratis deelnemen. Ook vergoeden diverse zorgverzekeraars de cursus.