Dagelijks bestuurder Sandra Doevendans tijdens de herdenking op Plein 45
Dagelijks bestuurder Sandra Doevendans tijdens de herdenking op Plein 45 (Foto: Brandeisfotografie) )

4 en 5 mei op en rond het plein dat genoemd is naar donkere jaren

Nieuws

NIEUW-WEST - Velen kwamen donderdagavond 4 mei naar het plein dat genoemd is naar een donkere periode in de geschiedenis van Nederland. Een dag later was het de plek waar vooral vrolijke klanken (en een enorme regenbui met donderslag) klonken tijdens het Bevrijdingsfeest.

Shirley Brandeis

“Deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis verdient elk jaar weer opnieuw reflectie.” Dagelijks bestuurder Sandra Doevendans benadrukte 4 mei even voor achten in haar toespraak naast het vrijheidscarillon dat we nooit mogen vergeten wat er gebeurd is. Dat er mensen waren die in verzet kwamen. “Hun moed heeft ervoor gezorgd dat het licht van het duister heeft gewonnen.” Dat er nog altijd mensen zijn die opstaan voor idealen en in verzet komen “om in vrijheid te kunnen leven.” Waken over elkaar, ons niet uit elkaar laten drijven, was haar boodschap als een van de sprekers tijdens de herdenking. “Hoe meer wij elkaar ontmoeten, hoe meer wij met elkaar in verbinding komen te staan.”

Ambassadeur op bezoek

Na de herdenking en op Bevrijdingsdag was er volop gelegenheid voor ontmoeting  in het Glazen Huis en op het plein. Met daaromheen de expositie Vergeten Helden, over mensen die in verzet kwamen, maar die na de oorlog niet groots in de geschiedenisboekjes terechtkwamen. Waarschijnlijk omdat ze niet van Nederlandse afkomst waren. Onder hen Rachmad Kusumobroto, die jaren gevangenzat vanwege zijn dappere daden. Zijn familie kwam 4 mei bij zijn portret bloemen leggen. Een dag later kwam Mohamed Basri, de ambassadeur van Marokko, samen met consul-generaal Salim Lahjomri langs om bij het portret van sultan Mohammed V bloemen te leggen en dankbaar stil te staan bij het feit dat deze man in oorlogstijd zijn circa 250.000 Joodse inwoners beschermde tegen de waan van een dictator.


Verfrissende ice-tea van Garden of Tea van Fatima-Zohra. (Foto: Brandeisfotografie)

Een lied over Josje

Ook dankbaar deze dagen was Cor Bongers, die net voor de oorlog is geboren. Hij vertelde eerder aan leerlingen van de Burgemeester De Vlugtschool over zijn vijf jaar jongere broer Josje, die in de Hongerwinter als baby naar buiten de stad werd gestuurd. In een lied hadden de kinderen uit groep 7 het verhaal van het weerzien van het gezin met een van gezondheid blakende Josje verwerkt. De vrolijke noten en kinderstemmen zorgden tijdens de herdenking dit jaar voor een afronding met een minder zwaar gevoel. En Cor was ontroerd om te horen over zijn, inmiddels overleden, broer Jos. Die deze 4e mei jarig zou zijn geweest.

Dansers en burgemeester

Meer vrolijke noten klonken er op 5 mei. De vlag hing hoog in de top, beiaardier Mathieu Daniel Polak speelde op het carillon, Garden of Tea en de buurtchefs van Zaak van Smaak zorgden voor een foodmarkt vol lekkers, je zag dansers hoog tegen het stadsdeelkantoor, de burgemeester kwam langs, er waren acrobatische en creatieve activiteiten voor de jongsten, muziek op het podium, workshops van de tekenaar van de Tekenkapsalon, van de Poëziedokter en van het Street Art Museum en er waren verhalen in de knusse setting van het Glazen Huis.


Trots bezoek, met links Mohamed Basri en rechts Salim Lahjomri. (Foto: aangeleverd) 

 Met een vrijheidsmaaltijd in het winkelcentrum werden de meidagen op het plein met de naam die ons nooit zal doen vergeten wat er in die jaren gebeurd is, verbindend afgesloten.