Alexia Venema, paramedisch natuurgeneeskundig therapeut, is gespecialiseerd in overgewicht en daaraan gerelateerde gezondheidsklachten.
Alexia Venema, paramedisch natuurgeneeskundig therapeut, is gespecialiseerd in overgewicht en daaraan gerelateerde gezondheidsklachten. (Foto: Vincent de Vries)

Gooi het leefstijlroer om: vasten en autofagie

REGIO - Het is tijd om het (leefstijl)roer om te gooien! Tijd om af te vallen, de hormonale disbalans te herstellen en gezondheidsklachten aan te pakken. Wat is nu dit leefstijlroer?

Het leefstijlroer bestaat uit 6 pijlers die samen de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens beïnvloeden en waarmee de regie op de eigen gezondheid ter hand kan worden genomen. Met het leefstijlroer bepaal je zelf de juiste koers voor een passende gezonde leefstijl.

De belangrijkste vraag hier om te beantwoorden is; ‘Waarom zou je hieraan beginnen?’

Vanuit een optimale voedingsstijl is het makkelijker een periode van vasten en hiermee gepaard gaande autofagie tot stand te brengen. Van vasten heeft iedereen wel eens gehoord vanuit religieuze overweging vaak. Maar dat je van vasten gezonder kan worden, dat is minder bekend. En de autofagie die ermee gepaard gaat, daar zijn maar weinig mensen van op de hoogte.

Wat is vasten en wat is autofagie? Waarschijnlijk is vasten wel iets waar je eerder van gehoord hebt. Met vasten onthoud je je enige tijd van voeding. Dit kan zijn; nachtvasten, 12 uur niet eten van bijvoorbeeld 19.00 tot 07.00 uur, of intermittent fasting op basis van verschillende uitgangspunten waarbij je de eetmomenten plant in een bepaalde tijd bijvoorbeeld tussen 12.00 en 17.00 uur waarna je je de rest van de dag onthoud. One meal a dag, (OMAD), 1 maaltijd per dag of 1 maaltijd elke twee dagen (OM2D) en zo zijn er nog talrijke variaties. De belangrijkste vraag hier om te beantwoorden is; ‘Waarom zou je hieraan beginnen?’

Een van de belangrijkste voordelen is gelegen in de autofagie en het opheffen van insuline-resistentie, dat plaatsvindt als je ervoor kiest om af en toe te vasten. Wat is autofagie? Autofagie betekent auto=zelf en fagie=eten. Je eet jezelf op, dat klinkt nogal vreemd hè. Echter autofagie kun je zien als een recycle proces dat plaatsvind in je lichaam als we langer niet eten. Het lichaam begint dan alle lichaamstoffen te hergebruiken wanneer ze niet meer aan de optimale standaarden voldoen. We herkennen dat ook wel als recycling zoals we dat zelf ook doen door afval te scheiden, spullen naar de kringloop te brengen enz.. Wat is hiervan het effect? Autofagie zorgt ervoor dat we ons lichaamsysteem optimaliseren en hierdoor worden we gezonder. De periode van vasten bepaalt welke gezondheidseffecten door autofagie optreden.

Autofagie zorgt ervoor dat we ons lichaamsysteem optimaliseren en hierdoor worden we gezonder

Is er sprake van overgewicht, gebruik je medicatie of is er sprake van andere omstandigheden? Dan kan dat een reden zijn dat je graag samen met een specialist het roer omgooit. Een specialist met de juiste kennis, begeleiding op maat en die je het juiste zetje in de rug geeft op die momenten dat je dat goed kan gebruiken. Je bent dan bij mij aan het juiste adres; ik navigeer graag met je mee tot je het zelf helemaal in de vingers hebt en het roer - en daarmee de regie over je gezondheid - weer helemaal zelf in handen hebt.


Alexia Venema, paramedisch natuurgeneeskundig therapeut, is gespecialiseerd in overgewicht en daaraan gerelateerde gezondheidsklachten en werkt met de formule van Cure4life.