Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

24 uur lang genieten van bekende en onbekende plekken in Noord

Nieuws

De Noorderlingen (en alles en iedereen die daar zin in heeft) wacht op 13 mei een nieuwe editie van het door amsterdam&partners georganiseerde 24H evenement. In 24 uur zijn meer dan 50 uiteenlopende bekende en onbekende plekken gratis te bezoeken. Elke editie heeft plaats in een ander stadsdeel, deze keer is stadsdeel Noord aan de beurt. Dit eigenwijze stadsdeel barst van de creatieve initiatieven en van culinaire-, culturele en groene locaties. Het programma is gemaakt door en voor bewoners uit Noord en natuurlijk alle Amsterdammers uit andere stadsdelen.

De trots van je buurt met elkaar delen. 

Vroege vogels

De vroege vogels kunnen op vogelexcursie in het Vliegenbos. In mei zijn vogels heel actief en daardoor tijdens deze mooie wandeling goed te horen en te zien. De dag sportief beginnen kan ook met een korte padel-les bij NDSM Padel met daarna een klein inloop-toernooi. Of met een uitdagend en leuk parcours zwemmen in het buitenbad van het Noorderparkbad (voor iedereen met een A-diploma). 

Traditiegetrouw is er ook de mogelijkheid om op grote hoogte de dag met yoga te beginnen in de loft van de A’DAM Toren. Aan het einde van de ochtend is er een rondleiding naar de slaapplek van de GVB-ponten van Amsterdam en kan er een exclusief kijkje genomen worden bij een echte Amsterdamse reparatiewerf Damen Shiprepair

Beleven en meedoen

Een prachte expositie van Jessie Tichelaar met fotoportretten van vrouwen uit Amsterdam-Noord voor wie het moederschap geen roze wolk was is de hele dag te bezoeken bij Museum Amsterdam Noord. Daarnaast delen vrouwen van verschillende generaties en achtergronden hun persoonlijke verhaal tijdens exclusieve rondleidingen. 

Tijdens 24H Noord opent het vernieuwende FIBER Festival de expositie ‘Fragments’ en wel in het recent geopende Door Open Space, een industriële cultuurhub van 3000 m2! De grote hallen bieden onderdak aan avontuurlijke kunstwerken die de bezoeker uitnodigen de wereld op radicaal andere manieren te ervaren. In de ateliers van Treehouse NDSM exposeren meer dan zestig artists-in-residence. 

Bij het culturele clubhuis SEXYLAND World is er onder meer een levensgroot poppenhuis te zien van de kunstenaars Titia & Gijs Frieling (i.s.m. Nest). Naast dit kunstwerk is hier ook heerlijk Chinees én Caribisch eten, livemuziek en een fantastisch terras. 

Bij de creatieve werk- en ontmoetingsplaats Kunstlicht geeft Robin Kapitein les in glassnijden en alle bezoekers mogen zich uitleven op een gezamenlijk glas-in-lood kunstwerk. Er is ook een bezoek aan de mooie kunstexpositie met werk van makers uit de broedplaats mogelijk. Meewerken aan een ander kunstwerk kan ook bij het avontuurlijke A Lab waar Hedy Tijn bezig is met een muurschildering en de bezoekers uitnodigt om mee te doen. 

Bij Winkelcentrum Boven ’t Y zijn er ook meerdere creatieve activiteiten voor alle leeftijden te doen. Zoals een kermis voor 60-plussers (met oudhollandse spelen), knutselen, bootcamps, wandelen door Noord of een kijkje nemen bij de buurtkamer en buurthuis Het Breedhuis. 

Meer dan 50 uiteenlopende bekende en onbekende plekken gratis te bezoeken

Ontspan, eet, drink en relax

Naast sport, kunst en cultuur is er ook ruimte om te eten, drinken en te relaxen. Dat laatste is mogelijk bij FC Hyena & Kuuma waar de sauna klaar staat met een prachtig uitzicht over het IJ. 

Het festivalhart bevindt zich deze keer bij Tolhuistuin waar er genoten kan worden van diverse drankjes en hapjes. Maak daar kennis met schrijvers uit Amsterdam-Noord van Read my World en geniet van optredens van schrijvers, muzikanten en verhalenvertellers. Meer muziek is er ook van Popup Choir. 

Aan de zonzijde van ‘t IJ zingt het Amsterdams duo Maarten Bos en Tijmen de Koning en is het de bedoeling dat er luidkeels meegezongen wordt. Ze starten met de grote hit van Acda en de Munnik; Het regent zonnestralen. 

Naast deze culturele activiteiten, is het ook mogelijk om in de Tolhuistuin een slinger aan het Rad van Fortuin te geven en kans te maken op mooie prijzen uit de I amsterdam Store. Bij het Skatepark NOORD is de pizzeria en de bar open en wordt de skatebaan omgetoverd tot een minigolfbaan. 

Bij de Van der Pekstraat is het de hele dag mogelijk om op verschillende plekken te proeven, zien en voelen hoe culinair en creatief deze straat is. 

Met koffie bij Café Keppler en natuurwijnen bij Chateau Karlito, fashion-tips van Pek en Kleren en workshops bij VanVilt. ‘s Avonds is er kunst van de straat bij galerie Pexpo (i.s.m. Trenchart).

24H Evenement

‘24H evenement’ is een initiatief van amsterdam&partners, speciaal voor bewoners, om op een laagdrempelige manier te laten zien wat de verschillende Amsterdamse stadsdelen op cultureel, ondernemend, sportief en culinair gebied te bieden hebben. 24H biedt een platform voor lokale ondernemers, bewoners en culturele en kennisinstellingen om de trots van hun buurt met elkaar te delen.

Meer informatie over het volledige programma is te vinden op

www.iamsterdam.nl/24h