Esther Lagendijk
Esther Lagendijk (Foto: aangeleverd)

Stadsdeelbestuurcolumn over Herdenken in Noord

Nieuws

Morgen is het 4 mei en herdenken we de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Noord worden er op verschillende plekken herdenkingen georganiseerd. Er is de afgelopen jaren groeiend aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, maar tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat steeds meer jongeren de holocaust bagatelliseren. Daarom blijft het van groot belang om ieder jaar weer stil te staan bij deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis.

Joodse geschiedenis van Noord

De afgelopen maanden schreef ik al vaker over de onbekende Joodse geschiedenis van Noord. Door verschillende initiatiefnemers zijn er de afgelopen tijd al meerdere stolpersteine geplaatst in de Vogelbuurt, ook zijn er een aantal van deze struikelstenen in aanvraag voor de Havikslaan. Het is ook goed dat er groeiende aandacht is voor de razzia die in november 1942 plaatsvond bij de confectiefabriek Hollandia Kattenburg, waarbij alle 367 Joodse medewerkers werden meegenomen, samen met hun familieleden. Van dit transport zijn slechts 8 mannen teruggekeerd. Een geschiedenis waar je altijd stil van wordt.

Gedenktekens

In december werd er stilgestaan bij het feit dat er tachtig jaar geleden een Lancaster boven Noord werd neergeschoten, dit gevechtsvliegtuig kwam terecht op de plek waar nu het metrostation Noorderpark ligt. Op het perron werd een gedenkteken geplaatst. 

In de Van der Pekbuurt liggen er sinds enige jaren ook prachtig beschilderde putdeksels. Deze liggen op de diverse locaties die geraakt zijn door bommen van het vergis-bombardement, dat eigenlijk de Fokkerfabriek had moeten raken. Samen vertellen de putdeksels het verhaal van dit grootste bombardement op Amsterdam, waarbij ruim tweehonderd slachtoffers te betreuren waren. Op 17 juli worden zij jaarlijks herdacht op de Nieuwe Noorder.

Oorlog in mijn buurt

Alle verhalen over de oorlog zijn als een ketting met vele losse kralen, in verschillende vormen, die samen een eenheid vormen. In het Amsterdam Museum kun je op dit moment de expositie De Kracht van Ontmoeten bezoeken van stichting In mijn Buurt. Stichting In mijn Buurt houdt de verhalen van de stad in leven en zorgt er voor dat deze worden overgedragen aan nieuwe generaties. Ouderen delen hun oorlogsherinneringen met kinderen uit de buurt en zijn worden zo erfgoeddragers. Opvallend veel van deze verhalen komen uit Noord.

Nooit vergeten

Zo houden wij onze geschiedenis levend, als onderdeel van ons collectief geheugen. Opdat wij, vooral in deze tijden van polarisatie en oorlog in Europa, nooit vergeten.

Door Esther Lagendijk