Een beeld van alle gedecoreerden uit Amsterdam
Een beeld van alle gedecoreerden uit Amsterdam (Foto: aangeleverd)

Koninklijke onderscheidingen

VERVOLG VOORPAGINA

Dit jaar ontvingen 38 Amsterdammers een lintje. Zij hebben iets bijzonders gedaan voor de samenleving, of doen al meer dan 15 jaar vrijwilligerswerk. Uit Noord zijn het de vrouwen die opvallen. Dit jaar zijn zowel mevrouw Shahnaz Shahbazi, mevrouw Aria Ohm-Brink als mevrouw Coby van Berkum als Lid in de Orde van Oranje Nassau benoemd. Voormalig Noord-bewoonster Anne Legeland gaat verder door als Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Shahnaz Shahbazi is als contactpersoon nauw betrokken bij de Stichting Andishe, opgezet door Iraniërs voor Iraniërs in Nederland.Andishe streeft naar het bevorderen van wederzijds respect en het integreren van met name Farsi sprekende, in Nederland woonachtige Iraniërs, met de overige Nederlanders en andere culturen.  “Farsi” is de verzamelnaam voor de taal die gesproken wordt in onder andere Iran. Andishe wil daarbij zo neutraal en sociaal mogelijk te blijven zonder politiek of religieus oogmerk.

Mevrouw Aria Ohm-Brink draagt het BovenIJ ziekenhuis een warm hart toe. Zo is zij al zeven jaar lid en voorzitter van de Cliëntenraad, is voorzitter van de Vriendenstichting Korthagenhuis, maar is ook gastvrouw in de Evangelische Lutherse kerk.

Mevrouw Coby van Berkum is vooral als stadsdeelvoorzitter in Noord. "Een hele gewone Noorderling, maar met een buitengewone inzet en hart voor de buurt,” vertelde de burgemeester over Coby van Berkum. Sinds 2018 is zij niet meer actief is in de lokale politiek, maar zet Van Berkum zich nog steeds in voor organisaties in haar stadsdeel. De Ceuvel, toneelgroep Parels voor de Zwijnen en Museum Amsterdam-Noord kunnen op haar rekenen. Ook had ze een rol in de totstandkoming van het beroemde project My Red Light (MRL), een experiment om vrouwen in de seksindustrie een veilige werkplek te bieden.


Mevrouw Anne Legeland, tot voor kort inwoner van Noord en nu van gemeente Monnickendam,kreeg de versierselen behorend bij Ridder in de orde van Oranje-Nassau opgespeld door burgemeester Marian van der Weele in het gemeentehuis van Waterland. Zij kreeg haar onderscheiding vanwege haar werk voor de organisatie 'Friends Indeed', die probeert arme mensen in India, vooral kinderen, een beter leven te bieden.Ze probeert daarvoor geld in te zamelen voor de bouw van scholen, opvanghuizen en medische voorzieningen en helpt de lokale bevolking met het verkrijgen van zogenoemde microkredieten, bijvoorbeeld voor vissersvrouwen. Daarnaast zet Legeland zich als vrijwilliger in voor de strijd tegen 'plastic soep' en is ze nauw betrokken bij de Stichting Florakokjes in Amsterdam-Noord, een organisatie die zich inzet voor kinderen uit kansarme gezinnen.