Nancy Wiltink
Nancy Wiltink (Foto: aangeleverd)

Vijftig tinten groen no. 29: ontluikend groen

Ik rijd langs de A10, de ene dag van de Coentunnel naar de Nieuwe Leeuwarderweg, de volgende dag van de Nieuwe Leeuwarderweg naar de Zeeburgertunnel. Wat een variatie aan ontluikend groen! 

Grijsgroene populieren en bordeauxrode, bijna transparant knalgroen, uitbottende knoppen, die nog grijsbruin zijn, maar al met een gelige of groenige gloed. Ik doe alsof ik één boom uit zou moeten kiezen als DE kleur groen van de week, maar besluit ze allemaal te omarmen als ‘ontluikend groen.’ Later in het jaar worden het bijna allemaal dezelfde donkergroene bomen, nu speelt het licht er nog doorheen en krijg je alle kleuren groen. 

Ga je daarna Noord in, dan komen er nog heel veel kleuren bij. Kastanjegroen en de grappige parapluutjes van het walnotengroen. De appelbomen die eerst roze kleuren worden daarna ook groen. Ook laag bij de grond ontluikt er veel. Dankzij het natte en koele voorjaar is het ontluikende groen feller dan ooit. Rozenblaadjes glimmen, paarse scheuten steken uit heggetjes, fluitenkruid met z’n mooie franje danst in de wind. 

Op de Moestuinschool aan de Sixhavenweg staan mensen stil om te genieten van de groene plantjes in nette rijtjes die elke week een beetje groter en groener de grond bedekken. Slagroen, radijsgroen, worteltjesgroen, uiensprietengroen en straks de paarse scheuten van het aardappelgroen. Het is niet alleen lekker om op te eten als het straks oogstrijp is, tot die tijd kan iedereen er met z’n ogen al van smullen. 

Straks, nog één weekje wachten tot de kans op nachtvorst nul is, komen ook pompoenen, tomaten, pepers en paprika’s naar buiten. En de augurkjes van het ras ‘Liefje’. Ben nu al benieuwd hoe dat eruit gaat zien: liefjesgroen.


Nancy Wiltink, urban farmer

www.moestuinschoolamsterdam.nl

Tips voor groene plek nummer 30 zijn welkom op info@moestuinschoolamsterdam.nl