Het team van Windroos Amsterdam, v.l.n.r.: Jeannette Ellen Natasja Mariska Erwin Julio.
Het team van Windroos Amsterdam, v.l.n.r.: Jeannette Ellen Natasja Mariska Erwin Julio. (Foto: aangeleverd)

De Windroos: ´Wij denken niet in stoornissen, maar in mogelijkheden´

NIEUW-WEST - Al tientallen jaren maken (jong)volwassenen met een psychische kwetsbaarheid of autisme gebruik van het groepsaanbod van De Windroos. De activiteiten hebben allemaal een relatie met studeren en leren. De Windroos is onlangs verhuisd van Amstelveen naar het westen van Amsterdam om beter bereikbaar te zijn en meer mensen te ondersteunen in het waarmaken van hun ambities.

De derde etage van een kantoorpand aan de Zekeringstraat, net over de grens van Nieuw-West, is het nieuwe onderkomen van De Windroos. Een pand met twee grote studieruimtes en enkele gesprekskamers. Kunst en planten maken het sfeervol. Tijdens het interview zitten deelnemers en medewerkers gezellig te praten. Het is koffiepauze. Aan een andere tafel buigt een groepje zich over een legpuzzel.

Mariska Knauf werkt sinds een jaar als trajectbegeleider bij De Windroos. ”De meeste deelnemers hebben een psychiatrische diagnose, zoals psychose, depressie, bipolaire stoornis, angststoornis. Zij krijgen nog behandeling vanuit de GGZ. Ook zijn er deelnemers met autisme en ADHD. De wensen van de deelnemers staan hier centraal. Wij denken niet in stoornissen, maar in mogelijkheden. Iedereen heeft ambities en dromen voor de toekomst. Mijn motto is: Als je iets gaat doen, dat bij je past en waar je hart ligt, dan veranderen moeilijkheden in uitdagingen. Dan lukt het om verder te komen en ontstaat er perspectief.”

In hetzelfde schuitje

Anouk (23) komt sinds een half jaar bij De Windroos. Een depressie en angstklachten belemmeren haar. “Mijn psychiater adviseerde te stoppen met studeren, maar ik wil graag mijn HBO-opleiding afmaken. Naast mijn studie kom ik nu twee dagdelen per week naar De Windroos. De begeleiding helpt me verder als ik vastzit. Voor mij is het heel goed om samen met anderen te studeren. We zitten bij De Windroos allemaal in het zelfde schuitje en steunen elkaar. Daardoor voel ik me minder alleen.” Omdat Anouk de neiging heeft om veel te piekeren, gaf haar trajectbegeleider de tip om positieve quotes op haar beeldscherm te plakken. “Ik heb quotes van Jesse Laport, een dichter die ook een psychische kwetsbaarheid heeft, opgeplakt. ‘Laat lijden niet leiden’ en ‘Doe het desondangst’. Best grappig, toch!”

Eigenwaarde
Trajectbelegeider Mariska legt uit dat studeren voor deze doelgroep veel meer betekent dan het behalen van een diploma. Het zorgt voor structuur in het dagelijks leven, voor sociale contacten, het vergroot eigenwaarde en het draagt bij aan het verbeteren van de cognitieve functies. De Windroos vervult op deze manier ook een belangrijke preventieve functie. “Ik hoor regelmatig dat een deelnemer minder GGZ-behandeling nodig heeft dan voorheen”, aldus Mariska.

Goede stimulans 

Na de pauze gaat iedereen weer verder met het eigen programma van de dag. De een gaat studeren, de ander heeft een gesprek met een begeleider. Daarnaast zijn er ook leerzame vrijwilligersfuncties binnen De Windroos in het kader van ‘leren werken'. Anouk: "Als iedereen aan de slag gaat, doe je dit automatisch zelf ook. Dat is een goede stimulans voor mij!”


Zie voor meer informatie www.dewindroos.com en www.jekuntmeer.nl (zoek op De Windroos).