Ilse Zaal bij de opening van Techlab in Zaanstad
Ilse Zaal bij de opening van Techlab in Zaanstad (Foto: Jolanda Fisser)

Gedeputeerde Ilse Zaal: 'Nu stemmen betekent invloed hebben op je eigen toekomst'

HAARLEM - Voor iedereen die denkt dat stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen geen zin heeft, heeft gedeputeerde Ilse Zaal (D66) een duidelijke boodschap. "Het lijkt misschien abstract en ver van je bed, maar niets is minder waar. Noord-Holland staat voor grote transities op het gebied van energie, arbeidsmarkt, voedselproductie en onderwijs. Deze kunnen alleen doorgevoerd worden als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. "Nu stemmen betekent invloed hebben op je eigen toekomst.''

Door Lenna van den Haak

Ilse Zaal is een van de 6 gedeputeerden van de provincie Noord-Holland. Zij heeft grote onderwerpen als onderwijs, arbeidsmarkt, landbouw en economie in haar portefeuille. Haar werkzaamheden zijn heel divers, maar hebben allemaal hetzelfde uitgangpunt: het aantrekkelijk en leefbaar houden van Noord-Holland voor inwoners en ondernemers. Dat geldt dus ook voor jongeren, juist jongeren!

'Er is werk aan de winkel'

"De komende jaren staan er flinke uitdagingen op ons pad . Alles heeft met elkaar te maken en het start bij jonge mensen die straks als volwassene in deze prachtige provincie een toekomst willen opbouwen.

Jong zijn betekent niet alleen blijheid en vrijheid, maar ook vooruitkijken, kijken naar je eigen toekomst. Waar ga ik studeren, welke opleiding past bij mij en maak ik daarna kans op een leuke baan? Waar wil ik in de toekomst gaan wonen en wat heb ik nodig om een fijn leven te leiden?

Beleid maken gericht op arbeidskrachten

"Als provincie kunnen we die vragen heel concreet maken door het woon- en leefklimaat zo in te richten dat jij kunt doen wat je wilt doen. Wil je ergens anders gaan studeren dan in je eigen woonplaats, dan is er goede infrastructuur en goed OV nodig. Als jij een vervolgopleiding doet, dan moet de arbeidsmarkt er op aansluiten zodat dat jij na je opleiding gelijk aan de slag kunt. Wil jij als starter een leuke betaalbare woning vinden, die ook duurzaam en toekomstbestendig is, dan moet de provincie ervoor zorgen dat er genoeg woningen gebouwd kunnen worden. Het beleid dat wij maken en uitvoeren is in het belang van je eigen toekomst."

'We leven van crisis naar crisis'

"Velen denken misschien, het valt allemaal wel mee. Maar we leven van crisis naar crisis. We moeten ons realiseren dat we op een andere manier moeten consumeren, reizen en leven om ervoor te zorgen dat er een goede toekomst is."

Jaarlijks 12.000 FTE nodig

Een van de focuspunten van Zaal is het faciliteren van een goede aansluiting van onderwijs op de banenmarkt. De krapte en vooral op het gebied van techniek, is een punt van aandacht. "Een van mijn taken is om alle instanties, scholen en bedrijven met elkaar in contact te laten komen om een werkbare manier te vinden om dit aan te pakken. We kunnen wel beleid maken op woningbouw maar als er geen arbeidskrachten zijn, stagneert het. Wij investeren in campussen en brengen onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar. We richten ons op veel soorten onderwijs. Zo ondersteunen wij Techport in de IJmond, die richt zich op vergroening van de maakindustrie. In Zaanstad staat Techlands, dat zich richt op bijvoorbeeld installatietechniek. De komende jaren hebben we alleen al in Noord-Holland per jaar 12.000 FTE nodig. Er liggen kansen voor heel veel mensen: zij-instromers, werklozen, mensen in between jobs en mensen die van carrière willen switchen. Er is letterlijk werk aan de winkel."

Techniek promoten

"We hebben te maken met een extreem krappe arbeidsmarkt. Dat is zorgwekkend en moeten we echt in actie komen. We moeten vooral gaan uitvoeren wat we al hebben en opschalen. En heel belangrijk: Samenwerken is beter dan alleen het wiel uitvinden. En gelukkig werken we in Noord-Holland met al met heel veel partijen samen: met meer dan 160. Het is geen eenvoudige opgave om zoveel mensen te werven voor technische beroepen, denk vooral aan beroepen als het installeren van warmtepompen, zonnepanelen en andere energiebesparende zaken.

Om jongeren hier voor te interesseren laten we leerlingen uit groepen 7 en 8 al kennismaken met techniek, bijvoorbeeld met het Promotie Evenement Techniek (PET).

Verkiezingen

Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen waarbij iedereen boven de 18 jaar en wonend in Nederland zijn of haar stem uit kan brengen. In Noord-Holland doen 23 partijen mee die strijden om de zetels in Provinciale Staten.


Weet je nog niet welke partij het beste opkomt voor jouw toekomst, kijk dan op Mijnstem.nl Hier krijg je hulp bij het maken van jouw keuze.