Kijkcijferkanon de Zr. Ms. De Ruyter
Kijkcijferkanon de Zr. Ms. De Ruyter (Foto: AVDD@mindef.nl )

Zeehavendagen Amsterdam beloven groot spektakel te worden

Meer rondleidingen, vacatures en veel varen 

NOORD - Het aanbod van de te bezoeken schepen en rondleidingen bij havenbedrijven loopt dit jaar aanzienlijk op. De tweede editie van Zeehavendagen Amsterdam (22-25 juni) telt meer dan twintig mogelijkheden voor rondvaarten en tours op schepen aan verschillende kades. Hoogtepunt vormt ongetwijfeld de komst van de Zr. Ms. De Ruyter en de Zeesleper Holland uit 1951. In totaal kan het publiek kiezen uit meer dan 50 attracties. Wethouder Hester van Buren (Haven) opent de tweede editie officieel op 21 juni. 

Het havenbedrijfsleven geeft meer rondleidingen en etaleert beter dan vorig jaar de grote hoeveelheid vacatures in de haven van dit moment. Zij staan samen met alle logistiek-, maritiem- en technisch georiënteerde opleidingen uit de Metropoolregio Amsterdam (MBO/HBO) in de speciaal hiervoor ontwikkelde ‘Havenexperience De Terminal’. Hier worden van 22 t/m 24 juni enkele honderden jongeren en werkzoekenden verwacht. De gemeente Amsterdam houdt hier zaterdag 24 juni Jongerendag en de haven profileert zich aan de kop van de Westhaven met doe-activiteiten, workshops, excursies en vaartochten. 

Kadeprogramma Centrum 

Zeehavendagen Amsterdam zorgt ervoor dat bezoekers die de haven op en aan het water willen beleven ruim aan hun trekken komen. Aan het IJ, de Zouthaven (naast het Muziekgebouw) achter Het Scheepvaartmuseum, voor het Havengebouw (De Ruyterkade 7) en op het NDSM-terrein liggen in het weekend allerlei schepen voor tours aan boord of vaartochten gereed. Middelpunt in dat aanbod is de De Ruyter, die zaterdagochtend om 11.30 uur afmeert aan de Passenger Terminal Amsterdam. Het marine-fregat wordt vanuit IJmuiden en op het IJ begeleidt door diverse schepen, waarop het publiek mag meevaren. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar op de website van Zeehavendagen Amsterdam. 

Amsterdam-Noord 

Liefhebbers van scheepsreparatiewerven kunnen in Amsterdam-Noord wederom Damen Shiprepair en Oranjewerf bezoeken. Nieuw in dit stadsdeel zijn de rondleidingen bij de veerdienst van het GVB. Aan deze kant van het IJ is ook ‘Open Schip’ op de klassieke vaartuigen Hr.Ms.Mahu en de Nautilus.  


Westhaven Pendel 

Verreweg de grootste concentratie havenbedrijven die hun deuren opent voor publiek is gevestigd in en rond de Westhaven. Om het publiek snel toegang te geven tot deze en overige haven, vaart vanaf Rederij Spliethoff dagelijks de ‘Westhaven Pendel’ over water. Dit schip ligt naast de attracties Chocolatemakers en het Zeemanshuis, te voet 10 minuten verwijderd van CS Station Sloterdijk. De pendeldienst brengt bezoekers in circa 30 minuten naar Havenexperience De Terminal. Hier liggen alle schepen van de Port of Amsterdam, de nautische dienstverleners van De Koperen Ploeg, Douane en de Politie voor tours en vaartochten. 

Het Scheepvaartmuseum 

In en rond Het Scheepvaartmuseum kunnen bezoekers aan Zeehavendagen Amsterdam op 24 en 25 juni meedoen aan allerlei activiteiten en kennismaken met alle kanten van het havenbedrijfsleven. Hier ontdekt men de tentoonstelling Amsterdam Havenstad in een flitstour, kun je een familieportret samenstellen zoals havenarbeiders dat vroeger deden, ga je op vaartocht langs de nabijgelegen Museumhaven en Museum ’t Kromhout of stap je op het stoomschip Christaan Brunings voor een vaartocht. 

Energietransitie 

Zeehavendagen Amsterdam besteed ruim aandacht aan de energietransitie en circulaire industrie die zich in rap tempo ontwikkelen in de haven van Amsterdam. Dit proces is op diverse plaatsen van dichtbij te zien.