Thijs Middeldorp en Joost Janmaat blij verrast
Thijs Middeldorp en Joost Janmaat blij verrast (Foto: )

Twee Noorderlingen geëerd met Andreaspenning

Nieuws

NOORD - Een grote eer viel de Noorderlingen en scheidend directeuren-duo van het Amsterdams 4 en 5 mei comité Thijs Middeldorp (44) en Joost Janmaat (45) te beurt toen zij onderscheiden werden met de Andreaspenning.

Door Floor Hallema

Beide heren ontvingen na een indrukwekkende speech van zowel oud burgermeester Job Cohen als van huidig burgermeester Femke Halsema, donderdag 11 mei in de Tolhuistuin de onderscheiding voor meer dan 20 jaar romantisch activisme voor de stad. Deze onderscheiding van de gemeente Amsterdam wordt toegekend aan mensen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam en met een landelijke uitstraling.

Eerder ontvingen onder andere André Kuipers, Henny Vrienten, Norine Baarn en Peter Taks de penning. In 2023 ontving mede-Noorderling Wil van Soest, raadslid namens partij van de ouderen ook een Andreaspenning. Middeldorp en Janmaat zijn nu de nieuwste én nog redelijk jonge leden van dit illustere gezelschap.

Enorme groei 4 en 5 mei activiteiten dankzij duo

Het gebeurt niet vaak dat je twee burgermeesters samen op een podium ziet staan. Dit bleek niet voor niets. De Noorderlingen kregen de penning onder andere voor hun meer dan 14 jaar lange inzet als duo-directie voor het 4 en 5 mei comité. Volgens Job Cohen, tevens scheidend voorzitter van het comité, hebben Middeldorp en Janmaat gezorgd voor de enorme waardevolle groei van 40 naar de huidige 350 activiteiten rondom de dodenherdenking en de vrijheidsviering in Amsterdam.

Zo kwamen onder andere de Pontonbrug over het IJ in 2016 en de vele Vrijheidsmaaltijden door de hele stad uit hun koker.

Open Joodse Huizen

Ook werkte het duo jarenlang mee aan het inmiddels nationale programma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Een idee dat ontstond nadat ze eerder de indrukwekkende lijst van meer dan 21.000 adressen van waaruit in de tweede wereldoorlog naar kampen weggevoerde Joodse Amsterdammers werden gedeporteerd om in de kampen te worden vermoord, hadden gepubliceerd in het Parool. Achter elk adres schuilt een indrukwekkend verhaal. 

Het is inmiddels een bekend jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Juist met dit soort bijzondere en waardevolle toevoegingen en samenwerkingen maakte het duo volgens Job Cohen de voorheen wat conservatievere herdenking & viering veel toegankelijker voor een groot publiek.

Grote verrassing

Beiden waren zichtbaar verrast met de grote eer die hen te beurt viel. 

Bij Thijs Middeldorp die zichzelf vooral als luisteraar beschreef, ontstond spontaan een dankwoord en ook Joost Janmaat, meer de prater volgens het duo zelf, nam de tijd om uitgebreid alle Amsterdammers te bedanken die zich samen inzetten voor de 4 en 5 mei activiteiten.

Maatschappij, Noordzee en Stadsnatuur

Alsof de inzet voor het 4 en 5 mei comité nog niet genoeg was; beide heren zetten zich tot de dag van vandaag vanuit hun bureau ‘Partizan Publik’ nog steeds in voor de maatschappij, maar individueel ook voor de natuur, zowel landelijk als voor Amsterdam, aldus burgermeester Halsema.

Middeldorp doet dit met de Ambassade van de Noordzee, waarmee hij een politieke stem geeft aan de Noordzee. Janmaat zet in stadsdeel Noord het belang van stadsnatuur voor een leefbare stad op de kaart. Dit doet hij met onder andere Groene Longen en Natuurgebied Noord. Ook was tot 2022 voorzitter van Stichting Vliegenbos. 

Daarnaast organiseerde hij talloze spraakmakende expedities door en naar stadsnatuur onder de noemer ‘Het Wilde Noorden en schreef hij onder dezelfde titel in 2022 de eerste stadsnatuurgids van Amsterdam. Deze gids is te koop bij meerdere boekhandels en was bij Boekhandel over het Water zelfs een tijdje het bestverkochte boek.

Blijf elkaar opzoeken en vinden

De onderscheiden Noorderlingen werd kort na de uitreiking naar hun eerste reactie gevraagd en om een boodschap voor alle Amsterdammers.

De eerste reactie van Thijs Middeldorp: ‘Deze uitreiking was voor mij echt een feest der samenwerkingen. Liefst had ik de penning meteen in duizend stukjes gehakt en alle partners van afgelopen jaren een stukje gegeven als erkenning voor alle samenwerkingen en onze inzet. Je ziet dat als je mensen die wat willen bij elkaar zet er hele mooie dingen gebeuren. Mijn boodschap voor Amsterdammers: Laten wij elkaar blijven opzoeken en vinden.’

Verwilder de stadsnatuur

Joost Janmaat was ook duidelijk: ‘Amsterdam is enorm aan het bouwen. Dat kan alleen als we daarnaast radicaal vergroenen. We moeten onze stad als een levend landschap zien, een gezonde plek voor onszelf maar ook de rest van het leven. De strijd om de natuur, de roep om een wildere stad klinkt nu overal in Amsterdam: een weer echt donkere nacht, levende grachten, wilde oevers, het behoud van elke boom: Amsterdam is natuurgebied dat we samen moeten beschermen.’

Afbeelding